A fost cel mai bogat român. Acum, văduva lui Iosif Constantin Drăgan se judecă cu statul

A fost cel mai bogat român. Acum, văduva lui Iosif Constantin Drăgan se judecă cu statul Veronica Gușă are o avere impresionantă. Sursa: lugojeanul.ro

Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri de succes, a murit la vârsta de 91 de ani, pe 21 august 2008, în reședința sa din Palma de Mallorca. Acolo trăia alături de a doua sa soție, Veronica Gușă, care i-a dăruit patru copii. Drăgan își câștigase avere din domenii precum industria gazului petrolier lichefiat, imobiliare și media, inclusiv tipărituri.

Toate afacerile au fost derulate prin firma Grupului Drăgan, înființat în 1948 și care făcea afaceri în  Grecia, România, Polonia, Austria, Serbia, Spania și Franța. Iosif Constantin Drăgan avea o avere de peste un miliard de euro, fiind primul om de afaceri român care a atins această cifră impresionantă.

După moartea milionarului, Veronica Gușă de Drăgan a decis să redenumească grupul în Veroniki Holding. În 2010, averea estimată a văduvei lui Drăgan era de 900 milioane de euro, însă până în 2020 această sumă a scăzut la aproximativ 250 milioane de euro.

Veronica Gușă de Drăgan dă în judecată statul Român.

Văduva milionarului Iosif Constantin de Drăgan are o avere impresionantă. Sursa: Wikipedia

Firma Veronicăi Gușă de Drăgan a dat în judecată statul român

Una dintre companiile din portofoliul lor poartă numele de Veroniki Wind SRL, aceasta gestionând un parc eolian situat în Siliștea, județul Constanța. În anul 2010, Veroniki Holding a achiziționat proiectul pentru parcul eolian Siliștea 1, situat în apropierea localităților Siliștea și Seimeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parcul are o capacitate instalată de 25 MW, iar valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 40 milioane de euro. Din această sumă, 16.3 milioane de euro provin din asistență financiară nerambursabilă, o parte din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Veroniki Wind SRL a intentat recent acțiuni în justiție împotriva instituțiilor statului român. Pe data de 27 iunie 2023, Curtea de Apel Constanța a înregistrat două dosare în care compania din cadrul Veroniki Holding apare ca reclamantă. În primul caz, care vizează „anularea actului administrativ Despăgubire - Ordinul nr. 856/2022”, părți pârâte sunt ANAF, președintele ANAF, Ministerul Finanțelor și Administrația pentru Contribuabili Mijlocii Constanța.

Guvernul României, printre pârâți

Ordinul președintelui ANAF nr. 856/2022 este o schimbare adusă Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016, care stabilește cum ar trebui să arate și ce informații trebuie să conțină formularele folosite pentru declararea impozitelor și taxelor. Aceste impozite și taxe pot fi stabilite fie de către contribuabili, fie reținute direct din sursele lor de venit.

Prin acest ordin, se fac schimbări în privința modului în care se calculează și declară impozitul pe venitul suplimentar obținut de producătorii de energie electrică. Acest impozit trebuie declarat lunar de către producătorii de energie electrică, cu excepția celor care au început să producă energie electrică după data de 22 martie 2022.

Noile reguli prevăzute în acest ordin vor fi aplicate pentru prima dată începând cu obligațiile de declarare din luna aprilie 2022.

Primul termen pentru examinarea acestui caz a fost stabilit pentru data de 11 septembrie 2023. Un alt dosar, înregistrat în aceeași zi la Curtea de Apel Constanța, are ca subiect cererea de „despăgubire”, având ca părți implicate Guvernul României, prin Secretariatul general al Guvernului și Ministerul Finanțelor.

Primul termen pentru acest dosar a fost programat de către judecători pentru data de 12 octombrie 2023.

Ce profituri a înregistrat firma văduvei lui Iosif Constantin Drăgan

Conform informațiilor furnizate de Ministerul de Finanțe și verificate de Fanatik, Veroniki Wind SRL a înregistrat în anul 2022 o cifră de afaceri impresionantă de 65.198.943 lei, reprezentând cea mai mare valoare de la înființarea companiei.

În plus, profitul net înregistrat a fost de 20.983.850 lei, în timp ce datoriile s-au situat la suma de 4.725.196 lei. În anul 2021, cifra de afaceri înregistrată a fost de 31.827.566 lei, profitul net a fost de 12.907.304 lei, iar datoriile se ridicau la 29.276.093 lei.

Parcul eolian al Veroniki Wind este echipat cu zece turbine de 2.5 MW de la General Electric, fiecare având un turn cu înălțimea de 100 metri și un rotor cu diametrul de 100 metri. Aceste zece turbine sunt grupate în două seturi a câte cinci, conectate între ele prin cabluri de alimentare subterane, cu o lungime totală de 7.790 metri, potrivit Fanatik.