Corneliu Vadim Tudor a primit funcţia de vicepreşedinte al Senatului de la democrat-liberali, care au uitat de circul de la condamnarea comunismului. Scaunul de vicepreşedinte al Senatului al lui Corneliu Vadim Tudor disputat între PRM şi PC a fost "salvat" ieri de PDL.
Potrivit unor surse democrat-liberale, ceea ce a pus capăt gâlcevei peremisto-conservatoare şi a făcut practic uitat episodul defilării liderului PRM prin parlament cu poza lui Traian Băsescu după gratii la condamnarea comunismului a fost un telefon dat luni seara de Corneliu Vadim Tudor preşedintelui PDL, Emil Boc.
În urma trocului parafat şi formal, printr-un protocol scris, PDL i-a cedat lui C.V. Tudor funcţia de vicepreşedinte al Senatului, deţinută de Radu Berceanu până la momentul demisiei dinainte de locale, pentru una de secretar şi a primit în schimb şefia comisiei economice şi un scaun de secretar la Camera Deputaţilor. Cele două funcţii de la Senat vor reveni unor parlamentari fără notorietate: de pe scaunul de vicepreşedinte pe cel de secretar se mută Ivan Cismaru, în timp ce Nicolae Neagu va deveni preşedinte de comisie. Potrivit surselor citate, mişcarea ar fi menită să determine, pe lângă avantajul formal al celor două funcţii, descurajarea exodului recent al PRM-iştilor către PSD-PC şi să atragă susţinerea „de la sine înţeleasă“ pentru cele cinci moţiuni simple pregătite de democrat-liberali. „Înţelegere punctuală“ cu bătaie mai lungă
„Este o chestiune punctuală, nu are nimic de-a face cu coaliţii, protocoale“, a ţinut Boc să excludă din start ipoteza unei „convieţuiri politice viitoare“. Înţelegerea „fără obligaţii“ a fost urmată însă de un şir întreg de laude de la C.V. Tudor la adresa lui Emil Boc şi de promisiuni pentru susţinerea parlamentară a moţiunilor PDL „din instinct naţional“. „Râdem noi de el că este mai mic de statură şi vorbeşte fără pauze de respiraţii, dar are o logică foarte bună, este un bun orator şi vorbeşte o engleză impecabilă, şi eu, efectiv, îl simpatizez“, s-a declarat C.V. Tudor admirator al lui Boc.
Şi PDL-iştii, şi PRM-iştii au evitat să spună însă deschis cine şi ce a negociat, dar au exclus implicarea preşedintelui Traian Băsescu. Dacă liderul senatorilor PDL Constantin Gheorghe a arătat spre „conducerea partidului“, C.V. Tudor a pus iniţial negocierile pe seama „adjuncţilor care fac asta“, pentru ca ulterior să admită că a avut discuţii cu Boc. „Eu am mereu discuţii cu Emil Boc. Şi în somn vorbesc cu Emil Boc. Am avut discuţii şi, da“, a spus el în final, convins că s-a ajuns la „nişte acorduri bătute în cuie, de bun augur pentru viitorul politic românesc“. Simultan cu înţelegerea, a trecut la PDL şi un fost PRM-ist, senatorul Aurel Ardelean. PNL şi PC acuză o apropiere Băsescu-Vadim
Înţelegerea PDL-PRM nu a rămas neexploatată politic de liberali. „O înţelegere dintre PDL şi PRM nu putea să o facă PDL singur, de capul lui. A fost cu acordul lui Traian Băsescu şi al lui Emil Boc“, a replicat Puiu Haşotti, liderul senatorilor PNL, cu explicaţia că în spatele acestui acord politic ar sta şi lipsa de oameni pentru funcţii cu greutate în PDL.
După eşecul răsturnării lui Vadim, dar rămaşi cu funcţia de preşedinte, conservatorii au calificat şi ei, prin Sabin Cutaş, aranjamentul PDLPRM drept „un semn clar“ că Traian Băsescu s-a apropiat de liderul PRM. Cu o replică a venit şi preşedinţia, care a precizat că „nu au existat niciun fel de contacte între Traian Băsescu şi vreun lider sau partid politic, inclusiv PDL, pe tema alocării de funcţii în Senat“ şi a cerut partidelor să nu-l implice pe şeful statului „în campania electorală prematură care se conturează“.
TATONĂRI
Emisar la Becali
Dacă liderii PDL exclud deocamdată orice alt tip de înţelegere politică cu PRM, ipoteza unor discuţii cu PNG-ul lui Gigi Becali, partener în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, este pe de altă parte luată în calcul în vederea alegerilor generale. Potrivit unor surse democratliberale, în urma declaraţiilor recente ale lui Gigi Becali că ar vrea să îşi salveze „cei 20-30 de generali din partid“ prin fuziunea cu o formaţiune puternică de dreapta, liderii PDL au decis să-şi desemneze un „emisar“ („poate Adriean Videanu, poate altcineva“) care să tatoneze terenul şi să discute cu Becali despre intenţiile sale. Sursele citate susţin că democrat-liberalii ar fi în general deschişi la o formulă de absorbţie, dar ar avea rezerve în privinţa cooptării lui Gigi Becali personal, care a anunţat în „Cotidianul“ că doreşte să candideze într-un colegiu din judeţul Ilfov ori în sectorul 2 sau 5 în Bucureşti.
CONSILIER LA COTROCENI
Avramescu s-a retras fără avertisment Mâna de ajutor dată liderului PRM a produs însă şi o reacţie neaşteptată în partid. Fără a anunţa pe nimeni din conducere, consilierul de stat de la Cotroceni, Cătălin Avramescu, a anunţat fără niciun alt comentariu că nu mai candidează la Senat din partea PDL.
„Nu mai candidez. Punct“, a spus el într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, după care şi-a închis telefonul mobil. Avramescu a ameninţat cu retragerea şi în urmă cu trei săptămâni, la momentul la care se vehicula cooptarea lui Mitică Dragomir în PDL, însă atunci partidul a respins, ulterior, respectiva variantă.
18 DECEMBRIE 2006. Traian Băsescu a condamnat comunismul în parlament, iar C.V. Tudor, direct vizat, a făcut tămbălău