Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer nu crește riscul apariției problemelor cardiovasculare grave la persoanele în vârstă.
Sunt concluziile unui studiu dat publicității după o cercetare realizată de oamenii de știință din Franța. Conform documentului, vaccinul Pfizer nu sporește riscul infarct, AVC sau embolie pulmonară la persoanele cu vârste peste 75 de ani. informează AFP.
Rezultatele acestui studiu sugerează că vaccinarea cu Pfizer/BioNTech împotriva COVID „nu pare asociată cu o creştere a riscului evenimentelor cardiovasculare grave la persoanele cu vârste peste 75 de ani″. Riscul este redus fie că este vorba despre prima sau a doua doză de vaccin.
Cercetarea a fost realizată în cadrul grupului ştiinţific Epi-Phare, care grupează Agenţia medicamentului (ANSM) şi Casa naţională pentru asigurări de sănătate (CNAM) din Franța. Aceasta a vizat posibilitatea ca vaccinul dezvoltat de Pfizer să crească riscul producerii de boli cardiovasculare la persoane în vârstă.
Cum s-a desfășurat cercetarea
Oamenii de ştiinţă au luat în calcul totalitatea spitalizărilor raportate în Franţa pentru cazuri de infarct, AVC şi embolii pulmonare în perioada decembrie 2020 şi martie 2021. Au fost verificate, în special, cazurile de persoane cu vârste de peste 75 de ani, vaccinaţi sau nevaccinaţi. Este vorba de aproape 30.000 de persoane care au participat la cercetare după ce au primit un vaccin Pfizer.
Cercetătorii francezi au comparat debutul problemelor cardiovasculare în diferite momente. Astfel, perioadele de 14 zile după prima şi a doua doză de vaccin au fost considerate ca perioade de risc, iar toate celelalte ca perioade martor.
„Global, frecvenţa apariţiei unui caz de spitalizare pentru un infarct miocardic, un AVC ischemic, un AVC hemoragic sau o embolie pulmonară la persoanele cu vârste de peste 75 de ani şi, în plus, nu există diferenţe semnificative”, este concluzia la care a ajuns studiul.
Concluziile studiului sunt promițătoare
Cercetătorii din cadrul Epi-Phare intenționează să actualizeze aceste date și cu rezultatele altor cercetări.
„Odată ce informaţiile vor fi disponibile, vor fi realizate analize pentru a măsura aceste riscuri în special la persoanele care au avut în antecedente evenimente cardiovasculare, la persoane mai tinere şi, în egală măsură, pentru altele vaccinate anti-COVID-19″, au precizat autorii studiului.
În Franţa, campania de vaccinare a debutat la sfârşitul lui decembrie 2020, iar în prima etapă a inclus persoanele vârstnice. Acestea au fost vaccinate, în principal, cu vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech.
Un studiu anterior, din luna mai, realizat de grupul Epi-Phare, referitor în principal la vaccinul Pfizer-BioNTech, a stabilit că vaccinarea reduce cu 87% riscul unor forme grave de COVID-19 la persoanele cu vârste peste 75 de ani. Imunitatea se manifestă la nivel maxim încă din cea de-a șaptea zi după a doua doză.