Specialiștii atrag atenția. Suntem loviți de boli la fel de mortale precum coronavirusul

Specialiștii atrag atenția. Suntem loviți de boli la fel de mortale precum coronavirusul Populație Sursa foto: Arhiva EVZ

Întreaga planetă este concentrată pe pandemie, care a produs nenumărate decese. Numai că restul bolilor au intrat, din nefericire,  într-un con de umbră. Riscul este ca omenirea să se confrunte acum cu un val masiv de decese provocat de alte boli, la fel de grave precum COVID-19.

Multitudinea de condiții cronice apărute în urma pandemiei de COVID-19, în special bolile cardiovasculare, ar putea produce un val enorm de decese care necesită atenție imediată. Mai mult, COVID a tulburat știința și medicina cardiovasculară. Totuși, situația oferă și oportunități inovatoare care ar putea crea noi formule de succes. Aceasta este opinia a doi cercetători respectați din domeniul studiilor cardiovasculare. Informațiile respective au fost publicate în revista Circulation, a Asociației Americane a Inimii.

 Boli cel puțin la fel de periculoase precum COVID-19

Medicul Robert M. Califf, directorul politicii și strategiei de la Verily Life Sciences and Google Health a scris într-unul dintre articolele sale că este nevoie de acțiuni ample pentru a se evita o creștere dramatică a persoanelor care au condiții cronice de sănătate, în special cei care suferă de boli cardiovasculare. Din cauza pandemie de coronavirus, numărul celor care suferă de aceste boli ar putea crește exponențial. El mai precizat că în Statele Unite ale Americii există 10 cauze care provoacă moartea, iar trei dintre ele au legătură cu bolile cardiovasculare.

Așadar, medicul american este de părere că sistemul medical din Statele Unite ale Americii are nevoie de schimbări uriașe. El spune că aceste schimbări trebuie să includă un sistem medical universal, o sănătate publică și de strategii de studiu.

Pentru a se evita o posibilă creștere a deceselor provocate de bolile cardiovasculare, medicul american recomandă o urmărire mai atentă a persoanelor care suferă de astfel de boli, la fel cum s-a întâmplat și în cazul celor bolnavi de coronavirus. După părerea lui, cu cât există mai multe informații legate de cei cu boli cardiovasculare, cu atât se pot găsi mai repede strategii care să le prevină și să le trateze, arată Science Daily.

Medicul Nanette K. Wenger, profesoară de medicină cardiovasculară la Universitatea de Medicină Emory și directoarea unui spital din Atlanta este de părere că Statele Unite ale Americii s-au confruntat, simultan, cu pandemia de coronavirus, întreruperea economiei și cu nedreptatea socială. Ea  precizat că pandemia de coronavirus a avut un efect negativ asupra SUA, având în vedere că milioane de oameni și-au pierdut locul de muncă și numeroase industrii și mici afaceri au fost decimate financiar. Din păcate, spune medicul din Atlanta, pandemia de coronavirus a afectat și domeniul științific sau medicina. Cu toate astea, Wenger precizează că au existat schimbări importante, precizând că medicina a reușit să se adapteze și să poată fi efectuată de la distanță.

În pandemie oamenii evitată să meargă la doctor

Nanette K. Wenger precizează că, din cauza pandemiei, oamenii au ezitat să meargă la doctor. Reușitele înregistrate în ultimii 50 de ani în ceea ce privește bolnavii care suferă de sindromul coronarian acut sau AVC s-au dus pe apa sâmbetei din cauză că oamenii au preferat să se auto-carantineze pentru a evita o posibilă contaminare cu coronavirus.

„Convergența tuturor acestor probleme și impactul lor asupra bolilor cardiovasculare ne prezintă oportunități unice de transformare a medicinei cardiovasculare, îngrijirii medicale și studiilor. Trebuie să rămânem concentrați și flexibili în aceste vremuri nemaiîntâlnite pentru a maximiza inovația și a obține echitate pentru toată lumea”, spune Nanette K. Wenger, titrează Capital.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News