Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București a vorbit, miercuri seară, despre situația epidemiologică din România. Declarațiile medicului Beatrice Mahler vin în contextul în care pe secția ATI a unității sanitare pe care o reprezintă, nu mai este niciun loc liber pentru pacienții infectați cu coronavirus.
Numărul pacienților infectați cu coronavirus și internați în spitale este în creștere. Și persoanele vaccinate pot să ajungă la ATI, însă astfel de cazuri sunt mai rare, potrivit medicului Beatrice Mahler. În prezent, la Institutul „Marius Nasta” din București, sunt internați doi pacienți vaccinați împotriva coronavirusului cu ambele doze - unul pe secția COVID-19, celălalt la ATI.
Managerul Institutului „Marius Nasta” explică și situația vaccinării cu cea de-a treia doză de vaccin. Noua măsură nu înseamnă că primele două doze nu sunt eficiente, ci doar oferă un surplus de anticorpi.
Beatrice Mahler oferă asigurări: Vaccinul protejează. De ce avem nevoie de a treia doză de ser imunizator
„Pacientul de la ATI are nevoie de ventilație, dar a avut o evoluție favorabilă și sperăm să poată să treacă în secție în următoarele zile. Știam de la început ca vaccinul nu asigură imunitate 100%. Israelul, SUA ne informează că eficiența vaccinului a scăzut cu procente de 25-30% în fața tulpinii Delta. Dar, în cazul formelor severe, vaccinul oferă protecție”, a explicat medicul Beatrice Mahler.
Cadrul medical a pus în lumină și situația persoanelor sceptice, care sunt de părere că primele două doze de vaccin sunt ineficiente, motiv pentru care ar fi nevoie și de a treia. Lucrurile nu stau așa, potrivit explicațiilor medicului Beatrice Mahler.
„Eu, personal, nu am nicio ezitare (să mă vaccinez cu a treia doză - n.r.). A treia doză nu înseamnă că vaccinul a expirat, ci că ne aduce un supliment de anticorpi, fiindcă dacă fac boala, organismul să treacă mai ușor prin afecțiune. Vaccinul făcut nu expiră”, a explicat medicul Beatrice Mahler.
Obligativitatea vaccinării medicilor. „Politicul trebuie să se așeze la masă”
Managerul Institutului „Marius Nasta” a comentat și situația medicilor nevaccinați. „Nu sunt pentru obligativitate, însă cred că personalul medical trebuie să se gândească că atunci când ajunge în spital are obligații față de pacient, nu față de restul lumii. Față de pacient. Și atunci trebuie să gândească vaccinarea ca pe o obligație de servici.
Pe de altă parte, în România nu am insistat pe tratamentul profilactic. Și atunci, noi dacă nu am format oamenii... Vrem mai mult pentru o categorie de persoane care refuză vaccinarea din credință că îi face mai rău - cazul vaccinului anti-gripal, doar 70% s-au vaccinat.
În România, avem o lege a vaccinării care stă pe undeva, nu se face nimic în sensul ăsta. Eu cred că în acest moment și politicul trebuie să se așeze la masă și să facă”, s-a exprimat medicul Beatrice Mahler, miercuri seară, într-o emisiune televizată de la DIGI24.