Vaccinul „made in Russia” nu a convins cercetătorii din 5 țări: „Datele arată valori duplicate”

Vaccinul „made in Russia” nu a convins cercetătorii din 5 țări: „Datele arată valori duplicate”

Un grup de cercetători din 5 țări și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „tiparele repetitive” de date, într-o lucrare care descrie studiile clinice în faza incipientă a vaccinului anti-COVID dezvoltat de Rusia.

Mai exact, cei 15 cercetători au trimis o scrisoare prestigioasei reviste „The Lancet”, unde susțin că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic, ceea ce este „improbabil”.

Într-o scrisoare deschisă către autorii studiului, care au publicat rezultatele vaccinului rusesc „Sputnik V” luna aceasta în această revistă, cercetătorii evidențiază valorile care par a fi duplicate și avertizează că lucrarea își prezintă rezultatele fără a oferi o defalcare detaliată a datelor pe care se bazează.

„Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea semnată până acum de 38 de oameni de știință.

O coincidență este exclusă

Scrisoarea deschisă a fost publicată și pe un blog al biologului molecular Enrico Bucci, care spune că a observat nereguli ale datelor despre vaccin. De exemplu, într-o figură în care autorii raportează măsurători de markeri ai unui tip de celulă imună în sânge, mulți membri din două grupuri de 9 voluntari testați cu formulări diferite ale vaccinului par să aibă aceleași niveluri. „Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, spune Bucci.

Potrivit unui studiu publicat luna aceasta în revista „The Lancet”, vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a generat anticorpi la zeci de subiecți studiați și, în timp ce vaccinul a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare, informează nature.com.

Rusia a atras critici când a anunțat, în luna august, primul vaccin aprobat din lume pentru coronavirus, chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale din faza a 3-a a testărilor,

În plus, ministrul Sănătății al Germaniei, Jens Spahn, a declarat că Germania și-ar dori mai multe informații despre vaccinul rusesc împotriva coronavirusului.

“În ceea ce privește problema vaccinului rusesc, ne-am dori să aflăm mai multe, pentru că nu există o transparență suficient. Mereu are loc un schimb de informații la diverse niveluri, între instituții, unde există niște contacte tradiționale foarte bune”, a spus Spahn.

 

Ne puteți urmări și pe Google News