EMA a aprobat al patrulea vaccin anti-COVID 19. Vaccinul Johnson & Johnson prezintă avantajul unei singure doze.
Vaccinul Johnson & Johnson autorizat în Europa!
Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi autorizarea pentru folosire în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson&Johnson, potrivit unui comunicat al agenției. Serul se administrează într-o singură doză.
Comitetul pentru medicină umană din cadrul EMA a stabilit, pe baza documentației puse la dispoziție de producător, că vaccinul îndeplinește condițiile de eficiență, siguranță și calitate.
Vaccinul, care este recomandat pentru persoanele peste 18 ani, este al patrulea care primește autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.
Pe baza aprobării EMA, Comisia Europeană va emite autorizarea de punere condiționată pe piață a vaccinului, urmând să înceapă campaniile de vaccinare și cu serul Johnson&Johnson.
Comisia Europeană a precontractat 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson
Testele clinice făcute pe 44.000 de voluntari din SUA, Africa de Sud și America Latină au arătat că vaccinul are o eficacitate de 67%.
Efectele adverse sunt în general slabe sau medii și dispar de obicei în două zile: durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, amețeală.
Studiile clinice de pe 3 continente atestă o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii
Conform companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe 3 continente afectate de diferitele variante ale SARS-CoV-2. În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud. În această țară a fost detectată una dintre noile mutaţii foarte contagioase ale noului coronavirusul.
Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice. Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus pentru generarea unui răspuns imun al organismului împotriva SARS-CoV-2. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuţia vaccinului.
Vaccinul Johnson & Johnson autorizat în Europa. Are o eficacitate de 66% în reducerea cazurilor severe și moderate de COVID-19
Potrivit publicației Live Science, vaccinul Johnson & Johnson a avut o eficacitate de 66% în reducerea cazurilor severe și moderate de COVID-19. Acestea includ fie simptome ușoare, fie un simptom mai grav, cum ar fi nivelurile scăzute de oxigen din sânge sau creșterea frecvenței respiratorii.
Dr. Peter Gulick, profesor de medicină și expert în boli infecțioase la Michigan State University College of Osteopathic Medicine, consideră că vaccinul Johnson & Johnson ar putea ajuta la vaccinarea mai multor persoane. E vorba în special de cei care nu pot reveni pentru rapel, precum și în zonele în care accesul la vaccinuri este o problemă.