Vaccinul împotriva SARS-Cov-2 va fi obligatoriu? Ce riscă cei care îl refuză?
- Ovidiu Drugă
- 22 aprilie 2020, 14:21
Mai avem mult de așteptat până la descoperirea unui vaccin împotriva SARS-Cov-2, dar controversele au început deja. E cazul să fie declarată obligatorie vaccinarea? Trebuie luate măsuri împotriva celor care o refuză? Iată ce idei pune în circulație publicația britanică progresistă Emerging Europe:
“Ar fi cât se poate de rezonabil să ne așteptăm ca un vaccin împotriva Covid-19 să intre deja în producție înainte de finalul acestui an, poate chiar mai curând. Din nefericire, nu ne putem aștepta să vedem vreodată un vaccin împotriva prostiei.
Numărul oamenilor infectați cu coronavirus în toată Europa în curs de dezvoltare rămâne relativ mic comparativ cu majoritatea țărilor occidentale. Cel mai mare număr de morți la milionul de locuitori îl are în regiune Estonia (31), mult mai mic decât cele din Belgia (501), Spania (466), Italia (391) și Regatul Unit (237).
Pot exista mai multe explicații pentru cifrele mici, dar cea decisivă pare a fi impunerea grabnică a măsurilor stricte de carantină. Închiderea frontierelor și restricționarea circulației și a adunărilor au fost introduse mult mai devreme decât în țările din vest.
Un efort concertat de convingere a cetățenilor să poarte măști e posibil să fi ajutat și el.
S-a afirmat de asemenea că est-europenii ar fi mai puțin susceptibili la infectarea cu coronavirus dată fiind prevalența în regiune a vaccinării BCG anti-tuberculoză, însă această teorie nu a fost încă verificată și e departe de a fi fost dovedită.