Rusia anunță lansarea, de marți, a propriului vaccin , Sputnik V, care înseamnă de fapt vaccinarea a 40.000 de voluntari din grupele de risc reprezentate de medici și cadre didactice.
Deşi e primul vaccin aprobat din lume, aceasta este o etapă necesară a testării, care ar putea dura cel puțin o jumătate de an, potrivit directorului științific al institutului care l-a dezvoltat.
Vaccinarea voluntarilor se înscrie în faza postomologare, a treia, a testelor clinice, după ce, conform specialiștilor ruşi, primele două faze au demonstrat că vaccinul produce anticorpi și nu are efecte nocive, deși este contraindicat anumitor categorii de persoane, scrie Rador.
La Moscova, unde s-au înscris deja 25.000 de voluntari, au fost desemnate în acest scop nouă clinici, iar de săptămâna viitoare, vaccinul, produs deocamdată în cantități reduse, va fi furnizat și în regiuni.
La rândul lui, ministerul rus al Învățământului a anunțat că în acest an școlar elevii nu vor fi vaccinați împotriva coronavirusului, recomandând, în același timp, în mod insistent, vaccinarea împotriva gripelor sezoniere.
Vaccinul Sputnik V, realizat de Centrul „Nikolay Gamaleya”, este primul vaccin anti-COVID din lume, omologat oficial.
După omologarea acestuia, luna trecută, în Rusia s-au vaccinat deja o serie de personalități publice, între care câțiva membri ai Guvernului și una dintre fiicele președintelui Vladimir Putin.
Pe de altă parte, autoritățile din Franța intenționează să înjumătățească perioada de 14 zile de izolare la domiciliu a persoanelor depistate pozitiv la testul de coronavirus, pe care francezii oricum nu o prea respectă. În plus, specialiștii au constatat că virusul se răspândește mai puțin după prima săptămână.
Această măsură și alte modificări ale politicii sanitare de gestionare a epidemiei vor fi discutate și decise vineri, în Consiliul de Apărare și Securitate Națională, prezidat de președintele Emmanuel.
Între timp, Spania a depășit 500.000 de cazuri de Covid-19 în săptămâna în care, treptat, în funcție de regiuni și vârstă, începe noul an școlar.
Potrivit datelor oficiale, zilnic se înregistrează aproape 8.000 de cazuri, dintre care aproximativ 40% sunt asimptomatice.
26.560 este numărul anunțat de îmbolnăvirii înregistrate la sfârșitul săptămânii.
Directorul Centrului de Alertă și Uurgențe Sanitare, doctor Fernando Simón, a declarat: „Duminică au fost 2.440 de cazuri, dar este adevărat că în ultimele zile am avut câte 8.000 de cazuri pe zi, ajustând cifrele. Astfel, în ultimele 14 zile avem o incidență acumulată de 229 de cazuri la 100.000 de locuitori”.
Cu aceste cifre, în săptămâna în care cei peste 8 milioane de elevi încep noul an școlar, este de așteptat ca multe din cele 28.000 de școli să se închidă la scurtă vreme după reluarea activității. Impactul reîntoarcerii în clasă se va observat la sfârșitul săptămânii viitoare, a precizat doctor Simón.
El a mai afirmat că se studiază posibilitatea reducerii perioadei de carantină de la 14 la 10 zile. Unii experții afirmă că Spania are prea multe cazuri pentru a fi de acord cu redeschiderea școlilor, dar întoarcerea copiilor la școală este fundamentală pentru dezvoltarea lor.