Jurnalistul Dan Andronic reacționează în scandalul vaccinuilor din România. Într-o postare pe Facebook, Andronic își exprimă părerea în legătură cu refuzul unor părinți de a-și vaccina copiii împotriva rujeolei, susținând că această retorică este stupidă.
„Retorica asta stupidă anti-vaccinare mi se pare că vine din puțul gândirii, ca și ideea că ai putea să-i dai unui orb carnet de conducere, doar ca să nu-l discriminezi. Pot înțelege că un adult alege calea să nu ia medicamente, să nu se ducă la doctor, să mânânce ierburi, sau să doarmă într-un copac. E treaba lui, atâta timp cât nu intră în viața altora. Dar să extinzi starea asta de prostrație intelectuală, combinată cu agresivitatea discursului, de la tine la copiii tăi, după care la copiii altora, deja devine o problemă care trebuie discutată. Și stopată”, scrie Dan Andronic pe Facebook.
Jurnalistul explică și care sunt beneficiile vaccinurilor și combate ideea vehiculată printe părinți că vaccinurile ar putea provoca autism la copii.
„Beneficiile vaccinurilor au fost demonstrate încă de acum 1000 de ani, de către chinezi și indieni, iar europeni le-au descoperit după alte 800 de ani.
Dacă n-ai auzit de ciumă, tuberculoză, poliomelită, rubeolă, plus alte încă câteva boli care omorau zeci de milioane de oameni pe an, n-ai decât să citești. Poate așa înțelegi beneficiile. Lucrurile cred că au mers prea departe: să apelezi la sentimentele celor care au copii, inducându-le ideea că își expun copiii la pericole, e o crimă!
Nu trebuie să ai decât bun-simț ca să constați că legătura între autism și vaccinare este o manevră falsă menită să ascundă propria vină”, precizează Dan Andronic pe contul său de socializare.
”Autismul la copii nu este o tulburare nouă, ci doar studiată îndeaproape recent. E veche de când lumea. Numai că nu era băgată în seamă. Acum, mai bine am căuta explicații în deviațiile genetice, în modul în care concepem copiii, cum schimbăm mediul înconjurător, în ceea ce mâncăm și respirăm, dar asta nu poate fi trendy! E mai simplu să ții predici idioate. Ca să schimbăm ceva, am o singură idee: eu i-aș lua pe cei care sunt anti-vaccinare și i-aș duce într-o comunitate din Africa sau Asia, să vadă acolo ce înseamnă lipsa vaccinului”, precizează Dan Androinic.
Jurnalistul anunță cu această ocazie că Evenimentul Zilei va lansa o campanie de conștientizare a părinților pentru vaccinarea copiilor.
„Eu m-am hotărât! EvZ va începe o campanie de conștientizarea oamenilor asupra beneficiilor vaccinului. De la #antivaccin la #provaccinare.
P.S. Ca să nu se înțeleagă greșit și eu cred că screeningul la copii trebuie să devină OBLIGATORIU, dar de aici până la refuzul vaccinurilor e o cale lungă!!!!”, conchide Dan Andronic.
La ordinul premierului Mihai Tudose, Ministerul Sănătății a publicat rezultatul raportului întocmit în ceea ce privește situația epidemiei de rujeolă. În urma analizei făcute de oamenii lui Florian Bodog, „un număr de 5 direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat”, se arată într-un comunicat de presă. E vorba de Direcțiile de Sănătate Publică din Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, ai căror șefi, executivi și executivi adjucți, vor fi demiși.
Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecția deplină a populației împotriva situațiilor de epidemie. „În cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară s-a decis transmiterea unui avertisment scris”, se mai arată în comunicat.
Premierul Mihai Tudose susţine că situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii.
Întrebat la Radio România Actualităţi, într-un interviu difuzat vineri, dacă situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, şeful Executivului a răspuns: "Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile, deci acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană, nord-atlantică, procentul trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50% suntem departe de lumea civilizată. (...) Fac o medie pe ţară".
Părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii, după ce vor fi informaţi despre riscuri, vor primi avertismente şi apoi amenzi care pot ajunge la 10 mii de lei. Sunt prevederi din forma finală a proiectului de lege. Aceleaşi pedepse sunt prevăzute şi pentru medici şi instituţiile statului dacă nu respectă legea vaccinării care intră în vigoare în 2019
Devin obligatorii la întrarea în colectivitate vaccinurile care îi protejează pe copii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, anunță TVR.
Pe de altă parte, o poveste publicată, zilele acestea, pe diverse siteuri și pe Facebook, care afirmă că „virusul rujeolei nu există”, este una veche, dar „resuscitată” pentru a crește numărul cititorilor.
Un biolog german, Stefan Lanka ,care a scris pe blogul său, încă din 2011, că oferă 100.000 de dolari celui care dovedește că rujeola este un virus, a fost obligat, în primă instanță, de un tribunal din Germania, să plătească acești bani, în 2015.
Acesta credea că boala este psihosomatică, nu virală.
Un medic german, David Bardens, a adunat mai multe dovezi (șase studii publicate pe această temă), i le-a trimis și a cerut banii. Susținând că nu este convins, Lanka nu a plătit și a fost dat în judecată. A fost condamnat de tribunalul din Ravensburg să plătească suma promisă.