Scandalul EPIDEMIEI DE RUJEOLĂ: Șefii a cinci DSP-uri vor fi demiși, restul vor fi „certați” în scris

Scandalul EPIDEMIEI DE RUJEOLĂ: Șefii a cinci DSP-uri vor fi demiși, restul vor fi „certați” în scris

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că i-a propus premierului Mihai Tudose schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor executivi adjucți de la Direcțiile de Sănătate Publică din Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov. Ceilalți 37 de șefi de DSP vor primi avertismente

La ordinul premierului Mihai Tudose, Ministerul Sănătății  a publicat rezultatul raportului întocmit în ceea ce privește situația epidemiei de rujeolă. În urma analizei făcute de oamenii lui Florian Bodog, „un număr de 5 direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat”, se arată în comunicatul de presă. E vorba de Direcțiile de Sănătate Publică din Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, ai căror șefi, executivi și executivi adjucți, vor fi demiși.

Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecția deplină a populației împotriva situațiilor de epidemie. „În cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară s-a decis transmiterea unui avertisment scris”, se mai arată în comunicat.

În raportul pe care ministrul Sănătății i l-a prezentat, miercuri, premierului, se arată și care sunt punctele slabe din sistem. În România „nu există stocuri de vaccinuri pentru intervenții în situații de epidemie”, „nu există buget dedicat intervenției în situații de urgență”, nu avem nici personal antrenat pentru astfel de intervenții, iar „capacitatea de diagnostic microbiologic/molecular este limitată”. Totodată, în raport se precizează și că „nu există o evidență clară a copiilor eligibili la vaccinare” și nici nu se știe câte persoane nu sunt înscrise la medicul de familie.

Află, din același document, că lanțul de depozitare și distribuire a vaccinurilor este „vulnerabil”!

După 11 luni de la declanșarea epidemiei (septembrie 2016), raportul arată că necesarul de vaccinuri ROR necesar anual în România este de 370.000 de doze, și că numărul copiilor care sunt acum neimunizați contra rujeolei este de 190.104!

Mortalitatea înregistrată este de 4 la 1.000 de cazuri, mult poeste cea cunoscută în literatura de specialitate (unul-două cazuri la mia de bolnavi).

Dar planul Național de Vaccinare prevede și alte vaccinuri, la care au fost sincope. Potrivit raportului, „total copii între 9 luni și 9 ani restanțieri la vaccinare 224.202”, din care doar 43.449 nu sunt înscriși la un medic de familie!

CITITI RAPORTUL AICI: