Cert este însă, conform unui studiu de la Roma, că persoanele obeze au probleme în privința eficienței vaccinului anti-COVID-19. Dr. Radu Țincu,de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală, a relizat câteva precizări importante.

Studiul de la Roma a revelat o cantitate de anticorpi redusă cu până la jumătate în czul persoanelor obeze

“Studiul de la Roma a analizat cantitatea de anticorpi pe care persoanele obeze o produc după a doua doză de vaccin și comparând-o cu persoanele normoponderale, s-a observat că există o cantitate mai mică de anticorpi, până la jumătate, o reducere a numărului de anticorpi, ceea ce a dat cercetătorilor ideea că e posibil să fie nevoie de încă o doză, de a treia doză de vaccin, care să asigure un nivel optim al anticorpilor.

Concluziile studiului sunt încă preliminare. Mai este nevoie de studii suplimentare care să ateste faptul că o a treia doză de vaccin în cazul persoanelor obeze va fi suficientă și va produce acel răspuns imunitar pentru că este posibil să existe o particularitate a sistemului imunitar la persoanele supraponderale în raport cu Sars CoV-2 care să nu permită de exemplu obținerea unui nivel de anticorpi la fel ca la o persoană normoponderală.

Nu se știe când va trebui administrată a treia doză sau dacă e neapărat eficientă

Nu există încă studii care să ne indice când ar trebui făcută o a treia doză sau dacă această doză va fi neapărat eficientă. Trebuie să așteptăm ca studiile să fie publicate și după ce se stabilește un protocol pentru persoanele cu obezitate, atunci acest protocol va fi implementat. Cred că este nevoie de cel puțin încă câteva săptămâni pentru a putea avea și aceste date preliminare”, a explicat medicul Radu Țincu, potrivit dcnews.ro.

Vaccinul împotriva COVID nu este deloc de neglijat. În plus, medicul a pus capăt şi zvonurilor care circulă, potrivit cărora tehnica este una nouă, iar serul ar fi astfel privit cu scepticism, mai precizează sursa citată.

”Tehnica ARM mesager nu este atât de nouă”, a spus medicul Radu Țincu

“Tehnica aceasta a ARN mesager nu este atât de nouă, a început a fi studiată prin anii 2000, avem deja peste două decenii în care oamenii de ştiinţă au încercat să finalizeze această tehnologie şi la această pandemie au reuşit să pună la punct acest vaccin”, a lămurit dr. Radu Ţincu.

Medicul a infirmat faptul că vaccinul împotriva coronavirusului ar da boli autoimune.

”Spitalele din România sunt adevărate bombe cu ceas”

“Această teorie a fost vehiculată şi cu alte vaccinuri, dar aceste seruri anti-COVID nu pot da boli autoimune. Dacă ar fi să comparăm, riscul e mai ridicat la vaccinurile vechi.

Clar e mai bine să ne vaccinăm decât să ne îmbolnăvim şi să rămânem cu sechele, pentru că nimeni nu ne poate garanta ce formă de COVID-19 facem”, a concluzionat medicul Radu Ţincu.

”Spitalele din România sunt adevărate bombe cu ceas”, a mai spus medicul Radu Țincu în exclusivitate la Antena3. Medicul crede că tragedii de genul celei de la Institutul Matei Balş pot apărea oricând.