Vacanţe cu riscuri all-inclusive

Vacanţe cu riscuri all-inclusive

Multe dintre destinaţiile exotice în care românii aleg să-şi petreacă Sărbătorile de Iarnă ascund pericole care sunt omise de unele agenţii de turism.

Crăciunul şi Revelionul au ajuns ocazii de evadare pentru mulţi români, care îşi vor petrece sărbătorile ce se apropie în ţări calde. Însă nu toate agenţiile de turism le explică şi riscurile la care se expun. Febra tifoidă, malaria şi alte boli pricinuite de înţepăturile insectelor pândesc la tot pasul în Egipt, Tunisia, Republica Dominicană, Malaysia sau Caraibe. Sentimentele antioccidentale măresc riscul de care europenii au oricum parte în zone de religie musulmană sau hindusă - Insulele Maldive, Indonezia sau Sri Lanka, după cum atrage atenţia site-ul Ministerului de Externe din România, precum şi cele din Europa sau SUA.   Locuri exotice, boli - la fel!

Republica Dominicană îi atrage pe turiştii români cu ritmuri de merengue, care sună foarte bine la umbra palmierilor. Dar aceeaşi umbră mai ascunde ceva: ţânţarii purtători ai febrei dengue, o maladie deseori mortală în cazul celor cu organismul slăbit.   „N-am auzit de asemenea probleme, până în prezent, în Republica Dominicană. Nu văd de ce ar fi cazul să vă luaţi măsuri suplimentare de protecţie“, explică, telefonic, o angajată a agenţiei Alida Holiday, din Bucureşti, deşi în preţul de aproximativ 3.200 de euro al sejurului de 16 zile şi 14 nopţi oferit ar fi trebuit să prezinte şi riscurile. „Republica Dominicană se află în zona 1 privind riscul de malarie. Este recomandabil ca, în funcţie de durata sejurului, să fie făcute şi vaccinurile contra febrei tifoide, hepatitei de tipul A şi B“, se arată în indicaţiile de călătorie pentru cei care vor să viziteze Republica Dominicană.   Nici reprezentanţii Alto Tours nu prevăd pericole pentru cei care doresc să ajungă în Malaysia şi în Singapore. Prima condiţie este să achitaţi 50% din preţul sejurului. Restul, cu două săptămâni înainte de plecare. „Încă de la începutul lui august, în regiunile Johore, Perak, Malacca şi Negeri Sembilan s-a semnalat o creştere îngrijorătoare a cazurilor de chikungunya şi febră dengue, maladie endemică în majoritatea zonelor urbane din Malaysia“, indică MAE francez.

Vaccinarea este necesară

Dacă o parte din bolile tropicale nu pot fi contracarate cu vaccinuri, altele pot fi prevenite cu succes. „Şi aici mă refer la hepatite, la febra tifoidă, la febra galbenă, la encefalita japoneză, la virusul tetanic, la difterie, poliomielită“, explică prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Bucureşti. El precizează că nu există obligativitate în ce priveşte vaccinarea turiştilor încă de la plecarea din ţară. „Dar îi sfătuiesc pe călători ca măcar să facă o vizită pe la Centrele Medicale ale Călătorului, care le pot da sfaturi preţioase despre modul în care se pot feri de maladiile tropicale la destinaţia dorită“. MONITORIZARE ANPC are puteri limitate

Agenţiile de turism nu au o obligaţie legală de a-şi informa clienţii cu privire la pericolele la care se expun petrecând un sejur în ţări exotice. Prin urmare, nici Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu este abilitată să le pedepsească pentru asemenea omisiuni. „Nu intră în atribuţiile noastre să obligăm agenţiile la o astfel de informare. Acţionăm în cazul în care locul nu corespunde condiţiilor din contract sau când apar cheltuieli suplimentare obligatorii pentru turişti, despre care n-au fost înştiinţaţi din timp, dezinformare cu privire la asigurarea medicală sau la modificări în orarul de călătorie sau contracte neclare de prestări servicii“, precizează preşedintele ANPC, Dan Vlaicu. Numai până la începutul acestei luni, aproape 300 de reclamaţii s-au strâns la instituţia pe care o conduce în legătură cu serviciile proaste oferite de agenţiile „de apartament“.

Ne puteți urmări și pe Google News