Stațiunea din inima Transilvaniei renaște. Trebuie să ajungi măcar o dată în viață

Stațiunea din inima Transilvaniei renaște. Trebuie să ajungi măcar o dată în viațăBăile Tușnad. Sursa foto: Arhiva EVZ

Orașul cu cel mai mic număr de locuitori din România are o frumusețe aparte. Turiștii care vor un loc liniștit pentru a se relaxa îl consideră o bijuterie, având chiar și o stațiune balneo-climaterică, recunoscută pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale.

Băile Tușnad este orașul cu cel mai mic număr de locuitori din România, având o populație de doar 1.641 de locuitori. Se află în inima Transilvaniei, în județul Harghita, și este considerat o oază de liniște, având și o importantă stațiune balneo-climaterică, recunoscută pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale.

Situată în partea sudică a depresiunii Ciucului, între Munții Harghita și Munții Bodoc, în cheile Oltului, la o altitudine de 650 m, localitatea este un loc de o frumusețe naturală incontestabilă. Povestea orașului începe în 1842, când vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a atras atenția asupra efectelor terapeutice ale apelor minerale din zonă.

Stațiunea din Băile Tușnad este apreciată pentru varietatea de afecțiuni pe care le poate trata, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos, digestive și endocrine. Cei interesați de balneo-climaterică pot alege între diverse tipuri de proceduri, masaj, împachetări cu parafină, băi de plante și magnetoterapie.

Turiștii care aleg să meargă în Băile Tușnad se pot bucura de peisaje impresionante, orașul fiind înconjurat de munți, păduri de brazi și traversat de râul Olt. Aerul este curat, bogat în aerosoli și ioni negativi, iar temperaturile medii anuale sunt de 8 grade Celsius.

Ce poți vizita în Băile Tușnad

Accesul în orașul cu cel mai mic număr de locuitori din România se poate face atât rutier, cât și feroviar. În cazul în care alegeți să călătoriți cu mașina, puteți ajunge la Băile Tușnad pe DN 12 de la Brașov, Sf. Gheorghe sau Miercurea Ciuc, sau pe DN 12 A de la Bacău și Comănești. Turiștii care aleg să călătorească cu trenul, vor veni pe magistrala București – Brașov – Sf. Gheorghe – Băile Tușnad – Ciceu – Deda – Baia Mare.

Pe lângă natura care oferă peisaje impresionante și tratamente la stațiunea balneo-climaterică, turiștii pot bucura de istoria orașului. Printre obiectivele turistice se află Muzeul de apă minerală, aflat în centrul Tușnadului. Muzeul a fost fondat cu ajutorul Asociației de Turism și Ocrotire a Naturii din Miercurea Ciuc și promite o experiență care va rămâne o amintire plăcută.

Pentru pasionații de istorie, Muzeul satului din Cozmeni este o altă locație de vizitat. Acesta se află într-o clădire veche care datează din anul 1883 și în interiorul căreia se află expoziții ale vieții autentice de la sat din acea perioadă.

Cimitirul din Pasul Cașin este un alt obiectiv turistic care poate fi vizitat. El reprezintă un monument făcut în memoria eroilor maghiari pașoptiști care și-au pierdut viața în bătălia din anul 1849 cu rușii și austriecii. 200 de soldați au reușit să țină piept unei armate de 10 ori mai numeroase, de aceea acest loc are o importanță foarte mare istorică pentru zona respectivă. Aici turiștii pot vedea mai mult de 100 de stâlpi funerari care sunt sculptați în lemn și oferă o imagine frumoasă cimitirului.