Atitudine arogantă a oficialilor de la Budapesta. Mesaje anti - UE, transmise la Tușnad
- Mihai Soica
- 21 iulie 2023, 17:28
Prezent la Universitatea de Vară de Băile Tușnad, ministrul Apărării de la Budapesta a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii români prezenți la fața locului. În schimb, oficialul maghiar a făcut declarații pentru presa de limba maghiară.
Ministrul Apărării de la Budapesta, Kristof Szalay-Bobrovniczk, a participat la Băile Tușnad la o dezbatere legată de rolul NATO, în actualul context politico militar din Europa de Est.
Dezbaterea a avut ca temă „Pentru pace e nevoie de forță! După Summitul NATO”. La finalul acesteia, ministrul Kristof Szalay-Bobrovniczk a făcut declarații pentru jurnaliștii maghiari, dar a refuzat categoric să răspundă întrebărilor adresate de jurnaliști români, care au dorit să afle care este poziția actuală a Ungariei, în raport cu războiul din Ucraina, țară invadată de Federația Rusă.
Sfătuit de o consilieră, demnitarul maghiar a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de jurnaliștii români, după care și-a continuat drumul.
Viktor Orban vrea reconciliere în Europa Centrală
La dezbatere a fost prezent și un consilier al premierului Viktor Orban, care a luat cuvântul și a expus care este dorința șefului Executivului de la Budapesta, în contexul războiului din Ucraina.
”Ambiţia premierului maghiar este să îndrepte Europa Centrală spre o nouă reconciliere, alături de o pace care să pună capăt războiului. Aceste ţări sunt interdependente, iar cooperarea lor nu poate duce decât la o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi. Dar reconcilierea este o condiţie prealabilă pentru ca Europa să aibă un nou centru de greutate”, a explicat consilierul.
Mesaje anti-UE propagate de politicienii maghiari
În acest an, la Tușnad a participat și Bence Tuzson, secretar de stat la Cabinetul premierului Viktor Orban.
Oficialiul maghiar a lansat o serie de mesaje anti - Uniunea Europeană și a spus că există riscul ca blocul comunitar să se destrame dacă ”Bruxelles-ul va încerca să dicteze în domeniul legislației, pentru că procesul va avea ca rezultat nerespectarea de către statele membre a deciziilor UE”.
Bence Tuzson s-a referit la Convenția de la Istanbul referitoare la violența împotriva femeilor, despre care a spus că este un exemplu de legislație ascunsă.
„UE vrea să-și impună voința asupra statelor naționale prin intermediul unei legislaţii ascunse, prin slăbirea conceptelor juridice şi revendicând respectarea unor principii ale statului de drept care nu pot fi definite, vrea să impună legislaţia europeană împotriva celei naţionale prin mijloace judiciare. Pentru aceasta avem nevoie de un set de criterii obiective care să convină tuturor. Dacă UE nu va funcţiona în acest fel, ea se va destrăma”, a mai spus Tuzson.