Va reuși Trump ceea ce nu a reușit nici un alt președinte american?

epa08170377 US President Donald J. Trump (L) and Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu (R) deliver remarks to members of the news media outside the West Wing of the White House before their meeting in the Oval Office, in Washington, DC, USA, 27 January 2020. President Donald J. Trump is expected to unveil a Middle East peace plan during the visit of Prime Minister Netanyahu, 28 January. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Donald Trump își va dezvălui azi planul de pace pentru Orientul Mijlociu. Israelul salută documentul ca „istoric”, dar există toate șansele ca el să fie respins de palestinieni.

După mai bine de doi ani de negocieri discrete și mai multe drafturi, anunțarea „foarte marelui său plan” este programată astăzi, la Casa Albă, la ora locală 12 (19, ora Bucureștiului.

Donald Trump nu va fi singur în momentul citirii: el îl va avea alături pe premierul israelian Benyamin Netanyahu, „marele prieten” al său, pe care l-a primit luni în Biroul Oval.

Trump l-a însărcinat în primăvara lui 2017 pe ginerele său, Jared Kushner, cu greaua misiune de a elabora o propunere susceptibilă să fie acceptată atât de israelieni cât și de palestinieni, ca „acord final”. Un lucru unde au eșuat toți predecesorii lui Trump.

„Sunt mulți, mulți, mulți ani, decenii și secole, de când se încearcă instaurarea păcii în Orientul Mijlociu. Iar aceasta este o oportunitate de a reuși”, a spus Trump cu ocazia întâlnirii cu Netanyahu de luni, 27 ianuarie.

„Cred că există o bună șansă”, a adăugat optimist liderul american, în ciuda NU-ului categoric opus de Autoritatea Palestiniană, care îi contestă Washingtonului însăți autoritatea de a acționa ca mediator, deoarece consideră că ține partea israelienilor.

Trump, însă, a sfidat declarațiilor liderilor politici palestinieni, mizând pe un sprijin în rândul palestinienilor de rând, sătui de anii de război și de sărăcie.

„Cred că, în sfârșit, vom avea sprijinul palestinienilor”, a spus el.

Potrivit unor înalți oficiali palestinieni, președintele Autorității, Mahmous Abbas a refuzat toate ofertele făcute în ultimele luni de partea americană și a apreciat că planul său este „deja mort”.

Și premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a făcut apel acum ceva vreme la comunitatea internațională să boicotele planul lui Trump, deoarece ar contraveni dreptului internațional.

„Nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu”, a afirmat Shtayyeh, apreciind că inițiativa are drept scop să-l „protejeze pe Trump de la destituire” și „pe Netanyahu de la închisoare”, aluzie la procesul de impeachment al celui dintâi și la ancheta de corupție care îl vizează pe cel de-al doilea.

Momentul anunțului „marelui plan” vine cu o lună înainte de alegerile generale din Israel. Precaut, Donald Trump l-a primit luni la Casa Albă și pe opozantului lui Netanyahu, Benny Gantz.

Însă a fost limpede că favoritul său este Bibi Netanyahu, cu care a ales să apară în lumina reflectoarelor.

La rândul său, premierul israelian nu și-a ascuns entuziasmul față de gazda sa: „Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru Israel”, referindu-se la linia dură aleasă de Washington, soldată printre altele cu decizia mutării ambasadei la Ierusalim sau cu cea prin care nu mai consideră coloniile israeliene în Cisiordania drept „contrare dreptului internațional”.

Duminică, secrtarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erekat, a anunțat că își rezervă dreptul de a se retrage din acordurile de la Oslo, care reprezintă cadrul juridic al relațiilor cu Israelul.

Potrivit acordului Oslo II din septembrie 1995, Cisiordania a fost împărțită în trei zone: A, sub controlul civil și de securitate al palestinienilor, B, sub controlul civil palestinian și de securitate israelian și C, sub control civil și de securitate israelian.

Or, Erekat consideră că planul lui Trump va „transforma ocupația temporară în ocupație permanentă”.

Planul american a fost respins și de Hamas, care controlează Fâșia Gaza, enclavă palestiniană cu două milioane de locuitori, separată geografic de Cisiordania, la care se limitează autoritatea lui Abbas.

Șeful mișcării islamiste Hamas, Ismail Haniyeh, a avertizat în legătură cu începerea unei „noi faze” a luptei palestiniene împotriva israelienilor.

În iunie trecut, Statele Unite au prezentat o schiță a părții economice a planului, care prevede circa 50 de milioane de dolari investiții internaționale în Teritoriile palestiniene și în țările arabe învecinate, pentru următorii zece ani.

Potrivit palestinienilor, planul lui Trump ar conține anexarea de către Israel a Văii Iordanului, o vastă zonă strategică din Cisiordania, și a Teritoriilor palestiniene, precum și recunoașterea Ierusalimului drept capitala unică a Israelului.

Rămâne încă o enigmă dacă planul lui Trump va conține și un „stat palestinian”. Atât președintele american cât și ginerele său au refuzat până acum să folosească acest termen, o ruptură față de poziția tradițională a comunității internaționale, care vede o soluție cu „două state”.