Va fi un iad... Apelul unui medic: Poartă mască, vaccinează-te antigripal, spală-te!
- Mihaela Dan
- 1 octombrie 2020, 08:33
Pentru personalul de îngrijire din căminele de bătrâni
Pentru personalul didactic din școlile unde merg copiii noștri,
Pentru inclusiv unii dintre noi care, fără să știm, ducem povara unei moșteniri genetice de la părinți care, în caz că ne vom îmbolnăvi, ne afectează șansa de a supraviețui. Mă refer spre exemplu la cei cu probleme de coagulare, diverse anemii altfel inocente, cei care au alergii pentru care ocazional au nevoie de cortizon și altele, și altele.
Trebuie că pe mulți îi contrariază, îi înfurie și îi demoralizează faptul că, deși au grijă de ei, și se supun recomandărilor oficiale, numărul de infecții tot crește în loc să scadă.
Lor le spun să fie realiști. Numărul de infecții TREBUIE să crească, aceasta este progresia oricărei boli infecțioase transmisibile într-o comunitate. Transmisibilitatea spune că, la un virus cu R0 de 2.5 ca noul coronavirus, bolnavul X infectează între două și alte trei persoane.
Dar dacă într-o comunitate de 100.000 de oameni există 100 de bolnavi, adică 1:1000 au boala, acești 100 de bolnavi nu vor infecta 250 de oameni. Ei vor infecta, funcție și de alți factori, între 250 și 2500, poate mai mulți, într-un interval de timp.
Timpul poate fi de câteva zile, sau câteva săptămâni sau luni. Spre deosebire de un foc de pădure, „focarele” de coronavirus nu se sting. Ele doar coboară înapoi în subteran, dar ulterior reapar.
Un focar oriunde e un focar pretutindeni
Să păstrăm, în următoarele 6 – 8 luni, un echilibru al pandemiei de corona în România, devreme ce astăzi am avut 2000 de cazuri nou diagnosticate, cere măsuri drastice.
Pe care să le luăm toți, dar autoritatea în primul rând. E foarte ușor să ajungi de la 2000 de cazuri/24 de ore la 5000, și apoi 10.000 de cazuri, pe parcursul a doar două săptămâni sau chiar mai puțin.
Aceasta nu este o dezbatere. Aceasta este știință, matematică pură. Singurul lucru care poate influența cifrele este controlul comportamentului populației din punct de vedere sanitar.
Cât de mult îmbrățișează oamenii aceste practici va face diferența dintre o înfrângere dramatică, și un iad cum nu l-am cunoscut sanitar, social și economic,
Sau o formă de rezistență îndârjită a noastră, a românilor, pentru suficient timp până când noi arme pot fi puse în slujba oamenilor într-un război inegal, feroce și fără reguli.