Evenimentul Zilei > Actualitate > Va fi total interzis în România! Cine nu o va respecta riscă închisoarea. Se dă lege
Va fi total interzis în România! Cine nu o va respecta riscă închisoarea. Se dă lege

Va fi total interzis în România! Cine nu o va respecta riscă închisoarea. Se dă lege

USR a inițiat un proiect de lege care prevede interzicerea importurilor de anumite produse din Rusia. Cine nu va respecta legea riscă să ajungă la închisoare. În cazul firmelor, sancțiunile merg de la amendă și până la dizolvarea companiei.

Doi parlamentari USR au depus, luni, 11 aprilie, un proiect de lege prin care se prevede interzicerea în România a importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune și combustibil nuclear din Rusia.

 „În contextul războiului din Ucraina, România are nu doar o datorie morală, dar şi o prerogativă juridică, izvorâtă din interpretarea convenţiilor internaţionale multilaterale, de a susţine valorile pe care acestea le proclamă, precum şi de a depune toate eforturile necesare pentru protejarea, în regim de reciprocitate, a cetăţenilor altor ţări împotriva oricăror crime de război sau a oricăror acte de tortură sau tratamente inumane“, se arată într-un comunicat USR.

Sprijin pentru Ucraina

Deputatul Cătălin Teniță, unul dintre inițiatorii proiectului spune că România trebuie să ajute Ucraina. „Avem de ales fie între a-i ajuta pe vecinii noştri ucraineni, fie între a spune că acest război nu ne priveşte şi că orice ajutor oferit nu are voie să ne afecteze propriul confort financiar. Înainte de a ne grăbi cu un răspuns, să ne gândim oare ce am spune dacă, în loc de Bucha, ororile războiului s-ar fi întâmplat la Bucureşti?

Cum ne dorim să rămânem în istorie: vrem să fim cei care au asistat cu nepăsare la suferinţa vecinilor săi şi care au făcut prea puţine lucruri ca să o oprească? Eu cred că avem datoria şi putinţa de a ne situa pe partea dreaptă a istoriei şi de a ne arăta solidaritatea faţă de vecinii ucraineni acum când au nevoie disperată de acest lucru”, a declarat deputatul Cătălin Teniță.

Proiectul de lege vine și ca o sancțiune pentru masacrul făcut de armata rusă în rândul civililor din Ucraina. „În timp ce în Ucraina sunt bombardate şcoli şi spitale şi sunt omorâţi copii, România şi alte state europene finanţează armata responsabilă de aceste masacre.

Asta este realitatea dură: cu banii proveniţi din exporturile de petrol şi gaze, Federaţia Rusă îşi plăteşte soldaţii. În condiţiile în care statul român dispune de suficiente resurse energetice, capacităţi de producţie şi de stocare, nu avem nici o scuză pentru continuarea acestor importuri pătate de sânge nevinovat”, a declarat senatorul Cosmin Poteraş, coiniţiator al proiectului.

Amenzi uriașe

Proiectul de lege prevede sancțiuni drastice pentru cei care nu vor respecta interdicția. Astfel persoanele fizice riscă închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Persoanele juridice vor primi o amendă penală cuprinsă între 500.000 şi 2.000.000 lei. Proiectul mai prevede că se va pedepsi și tentativa de încălcare a legii.

Mai mult, firmele care nu vor respecta legea vor avea activitatea suspendată. Dacă abaterea este una repetată, atunci firma va fi dizolvată.

Legea se va aplica doar pe pe durata invaziei Rusiei în Ucraina și va fi abrogată atunci când va semna o acord permanent de pace.