Va fi rejudecat procesul înșelătorilor prin metoda ”Accidentul”. Unul din condamnați a primit 30 de ani de detenție

Va fi rejudecat procesul înșelătorilor prin metoda ”Accidentul”. Unul din condamnați a primit 30 de ani de detenție

Se reia procesul în cazul celui mai mare grup infracțional care înșela oamenii prin metoda ”Accidentul”. Unul dintre inculpați a contestat pedeapsa dată de instanța de fond și, culmea, nu este vorba de bărbatul care a primit pedeapsa maximă posibilă - 30 de ani.

Înșelătorii prin metoda ”Accidentul” au avut loc în toată țara, însă moldovenii au pus la punct cel mai mare grup infracțional dedicat. Acesta a comis zeci de fapte,  polițiștii reușind să îl destructureze abia în urmă cu trei ani.

În noiembrie 2017, în urma unei acţiuni în forţă, poliţiştii au reușit prinderea a opt persoane suspecte de comiterea a zeci de infracţiuni după metoda ”Accidentul”. Ei aveau parteneri și câțiva pușcăriași, aceștia fiind, în fapt, cei care dădeau telefoanele mincinoase.

”Joi, 2 noiembrie 2017, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piatra Neamţ, cu sprijinul Serviciului Acţiuni Speciale au organizat o acţiune pe raza judeţelor Neamţ, Vaslui, Bacău şi Iaşi. Poliţiştii IPJ Neamţ, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale au pus în executare opt mandate de aducere, în judeţele Neamţ, Vaslui, Bacău şi Iaşi şi au efectuat o perchiziţie domiciliară“, anunța, la momentul respectiv, Elena Bulgărea, purtătoarea de cuvînt a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Monitorulneamt.ro, faptele au avut loc în perioada iulie – octombrie 2017, prejudiciul, din care doar o parte a putut fi recuperat, ridicându-se la 41.000 de lei şi 2.500 de euro. În aceeaşi cauză, pe 15 octombrie 2017, s-a reușit prinderea în flagrant a altor trei membri ai grupării, imediat după ce aceştia au comis două înşelăciuni prin metoda „Accidentul”, asupra lor fiind găsiţi 12.586 de lei şi 450 de euro.

Peste o săptămână oamenii legii au prins în flagrant un tânăr de 24 de ani, în timp ce arunca peste gardul penitenciarului din oraş telefoane mobile pe care membrii grupării încarceraţi ar fi trebuit să le folosească la comiterea unor noi infracţiuni de acest fel.

În urma administrării probatoriului, oamenii legii i-au reţinut pe cei opt suspecţi, fiind vorba de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, din Neamţ, Iaşi şi Vaslui. Ei au fost trimiși în judecată, dar până la finele litigiului de la Judecătoria Piatra Neamţ doar trei bărbați au primit pedepse cu executare.

Pentru restul, s-a dispus încetarea procesului penal, după ce aceștia s-au împăcat cu victimele. Dintre condamnați, unul s-a ales cu o pedeapsă de an şi 3 luni de închisoare, altul s-a ales cu o pedeapsă de 10 ani de închisoare, în timp ce ”vedeta” va avea de executat 30 de ani de pușcărie. Unul din primii doi condamnați a contestat pedeapsa.

Cel care a primit pedeapsa de 30 de ani de detenție, Nicolae Bratu, încă nu a uzat de calea de atac, notează sursa citată. El a ajuns la o asemenea pedeapsă deoarece în cazul lui s-au cumulat și alte condamnări definitive pe care le avea, și, în plus, judecătorii au adăugat și sporul obligatoriu prevăzut de lege, rezultatul fiind mult mai mare de trei decenii. Omul are antecedente și exact din acest motiv, până acum, și-a schimbat numele de două ori, crezând că își poate pierde urma.

Judecătoria Neamț a motivat: ”Constată că pedeapsa astfel stabilită depăşeşte maximul general al pedepsei închisorii, inculpatul Bratu (fost Asaftei, fost Adumitroaie) Nicolae urmînd să execute pedeapsa finală de 30 (treizeci) de ani închisoare“.