Evenimentul Zilei > International > Va fi noua coaliție a Israelului un adevărat „guvern al schimbării” ?
Va fi noua coaliție a Israelului un adevărat „guvern al schimbării” ?

Va fi noua coaliție a Israelului un adevărat „guvern al schimbării” ?

Noul guvern de coaliție din Israel au o cauză comună: să elibereze Israelul de influența fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu.

Deși noul guvern include mai mulți politicieni de dreapta, inclusiv foști membri ai partidului lui Netanyahu, mulți conservatori israelieni consideră această coaliție de stânga. 

Ideologii diferite

În ultimii ani, dreapta israeliană și-a transformat toate angajamentele ideologice în vehicule prin care să fie susținută puterea lui Netanyahu. Este o exagerare cumplită dacă susținătorii acestuia consideră că Israelul era doar un deșert, înainte ca Netanyahu să-l transforme într-o superputere înfloritoare. 

Fundamentaliștii din Israel nu sunt de acord cu noul guvern, deoarece legitimează două elemente ale societății israeliene care au încercat să fie eliminate din sfera politică: stânga și arabii. În ochii acestora, cei de stânga sunt încă răscumpărați, iar arabii sunt doar cetățeni ai Israelului. 

Dacă acesta este într-adevăr un „guvern al schimbării”, construit cu adevărat pe bunăvoință și încredere reciprocă, schimbarea nu poate ține doar de primul ministru. De fapt, acestea sunt două guverne, unite într-unul singur, de un acord între liderii acestora. Yair Lapid, liderul blocului de centru-stânga este cel care ar trebui să-l înlocuiască pe prim-ministrul Naftali Bennett în august 2023. Aceste este responsabil pentru miniștrii săi, singura putere a lui este să-i concedieze.

Nimeni nu dorește destrămarea coaliției 

Deși aspectul poate fi înșelător, noul guvern pare să aibă la bază niște condiții favorabile. Lapid și Bennett par să aibă încredere unul în celălalt, iar niciunul dintre membrii coaliției nu are vreun interes să saboteze acest demers. Provocările legate de relația cu palestinienii, precum și relațiile tensionate între comunitățile evreiești și cele arabe din Israel, vor testa stabilitatea guvernului în perioada următoare. 

Liberalii israelieni care sărbătoresc noul guvern trebuie să se întrebe dacă această dinamică nu se va repeta, pe o scară mai largă, acum că reprezentanții lor exercită puterea. Stânga și-a concentrat dorințele pe îndepărtarea lui Netanyahu, amenințând că va părăsi coaliția dacă acest lucru nu se va întâmpla. Stânga a așteptat mult timp să-și asume poziții de putere în guvern, însă prezenta într-un guvern de coaliție se poate dovedi mai letală față de anii petrecuți în umbră.

Pentru a evita această soartă, reprezentanții de centru-stânga ai coaliției trebuie să insiste asupra faptului că unitatea nu este un sinonim pentru naționalismul religios și că sacrificiile pe care Bennett le-a făcut, nu sunt mai mari decât ale lor, a relatat WPR.