Va activa Trump butonul de acțiune pentru „Intervenție străină”?

Va activa Trump butonul de acțiune pentru „Intervenție străină”?

Pe fondul recentelor atacuri cibernetice străine asupra sistemului de computere al SUA, se pune problema dacă hackerii au afectat alegerile americane și dacă nu ar trebui activat un decret prezidențial special pentru astfel de cazuri.

Decretul din 2018 al președintelui Trump se referă la o situație similară dezvăluirilor de luni, conform cărora hackerii au penetrat sistemul de computere al Departamentului Securității Interne.

„Deși nu există nici o dovadă că o putere străină a modificat rezultatul numărării voturilor la alegerile americane, puterile străine au încercat întotdeauna să exploateze sistemul politic liber și deschis al Statelor Unite”, a scris Trump în decretul său de acum doi ani.

Urgență națională

„În ultimii ani, proliferarea aparatelor digitale și a comunicațiilor pe Internet a creat importante vulnerabilități și a amplificat raza de acțiune și intensitatea vulnerabilităților în fața amenințărilor unei interferențe străine, așa cum arată evaluarea comunității de informații din 2017. Declar prin prezenta o urgență națională pentru a face față acestei amenințări.”

Duminică, un raport al unui grup de experți cibernetici care a examinat sistemul de vot Dominion, folosit pe scară largă la alegerile din 3 noiembrie, a făcut o legătură între decretul executiv din 2018 și o eventuală ingerință electorală străină, realizată prin intermediul mașinilor Dominion.

Sistem conceput pentru fraudă

„Concluzionăm că sistemul de vot național este intenționat și deliberat conceput cu erori inerente pentru a crea o fraudă sistemică și a influența rezultatul alegerilor”, se arată în raportul din 13 decembrie al Allied Security Operations Group. Documentul a fost redactat în cadrul unui proces deschis în districtul Antrim, din Michigan, de către un cetățean, William Bailey, care a acuzat existența unor probleme la mașinile de vot.

Dominion a contestat raportul și a insistat că nu există nici un fel de probleme cu mașinile sale.

Raportul Allied Security Operations Group invoca decretul din 2018, ceea ce înseamnă că la Casa Albă ar trebui să se evalueze dacă nu este cazul să impună dispozițiile actului normativ.

Decretul dă instrucțiuni șefilor de „departamente și agenții executive potrivite”, inclusiv directorul Comunității de Informații de a realiza o evaluare.

„Directorul Comunității de Informații va remite această evaluare și informațiile pe care ea se bazează președintelui, secretarului de stat, secretarului Trezoreriei, secretarului Apărării, procurorului general și secretarului Securității Interne”, arată decretul.

Evaluarea este totuși supusă unui calendar care s-ar putea extinde și sub noua administrație Joe Biden, făcând astfel poate inutil demersul lui Donald Trump, scrie Just the News.

Prima etapă trebuie declanșată „cel mai târziu la 45 de zile după încheierea unor alegeri în SUA”, potrivit actului normativ.

Pirați ruși

FBI și Agenția guvernamentală pentru Securitate Cibernetică și a Infrastructurii au avertizat în octombrie că un grup de pirați cibernetici patronat de statul rus a declanșat o campanie împotriva unor ținte americane, mai ales rețele guvernamentale și aeriene.

Potrivit unui raport din octombrie al societății RAND, Rusia s-a amestecat în alegerile americane și prin intermediul rețelelor sociale.

Folosind conturi false de Twitter și „superconectori”, Rusia a încercat să adâncească diviziunile politice din Statele Unite cu scopul de a polariza și mai mult facțiunile.

În cursul sezonului electoral, au scris analiștii, Rusia speră poate să semene haos în interiorul Statelor Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News