Pare o întrebare de copil: Peștilor li se face sete?

Pare o întrebare de copil: Peștilor li se face sete? Sursa: Arhiva EVZ

Pare o întrebare de copil, dar mulți nu știu răspunsul: peștilor le este sete? Beau apă? Ce spun specialiștii despre acest lucru e uimitor.

Peștii sunt în permanență înconjurați de apă, dar nu le este sete și nu beau. Cheia pentru a rămâne hidratați pentru toți peștii este găsirea echilibrului sărat perfect. Apa interacționează prin membrana celulară, prin osmoză, cu alte substanțe, cum ar fi sarea, care este un solut.

Cantitatea de apă pe care o consumă un pește depinde de concentrația de sare din habitatul din jurul său. Apa de mare are aproximativ 35 de grame de sare dizolvată pe litru, în timp ce sângele celor mai mulți pești are aproximativ 9 grame de sare pe litru. Acest dezechilibru face ca peștele să piardă apă în mediul extern și să fie invadat de sare în celule și în interiorul corpului său.

Un pește de apă sărată este mereu însetat și bea tot timpul. Pentru a reține apa pe care o beau din ocean, dar pentru a scăpa de sare, în același timp, peștii au în branhii celule specializate numite celule de clorură, care acționează ca niște pompe minuscule care împing în mod activ sarea în afara corpului lor. Pentru a păstra cât mai multă apă, peștii marini urinează rar, iar atunci când o fac, urina lor este extrem de sărată, scrie Live Science.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peștii de apă dulce beau apă, întâmplător

Peștii de apă dulce se confruntă cu o provocare exact opusă față de cea a peștilor marini atunci când vine vorba de apă, deoarece apa este pompată în mod constant în ei. Prea multă apă poate dilua conținutul de sare din organism, care este crucial pentru reglarea tensiunii arteriale și susținerea funcției musculare. Peștii de apă dulce își petrec tot timpul încercând să țină apa în afara corpului lor și nu o beau niciodată - cel puțin nu intenționat. Ei pot bea apă întâmplător atunci când se hrănesc și în alte situații de genul acesta, dar nu beau niciodată apă.

Lebedele mențin concentrații ridicate de uree - un produs secundar sărat al amoniacului - în corpul lor. Atunci când absorb apă de mare, ele expulzează excesul de sare prin intermediul celulelor de clorură de la o glandă din rectul lor. Indiferent de mecanism, cheia pentru a rămâne hidratat pentru toți peștii este găsirea echilibrului sărat perfect.