Usturoiul românesc, la mare căutare în SUA și-n Franța

Usturoiul românesc, la mare căutare în SUA și-n Franța

Usturoiul de toamnă românesc a devenit o delicateță pe piața americană și franceză unde se vinde la un preț piperat.

Francezii și americanii sunt interesați de această legumă care a fost abandonată de agricultorii români, după ce piața a fost invadată de usturoiul produs în China. Usturoiul românesc de toamnă este acel soi care dezvoltă bulbii la capătul plantei.

” Usturoiul de toamnă românesc, cel care face inflorescențe în al căror capăt apar niște bulbili, adică sămânța care va da căpățâna care după doi ani poate să producă și ea la rândul ei, inflorescență. Deci se recoltează inflorescența într-un anumit stadiu și în momentul în care se taie aceasta începe să toace semimărunt, se stopește cu zeamă de lime, se adaugă puțin ulei de floarea-soarelui, sare și se depozitează în borcane. Acest preparat costă 25 de dolari în America iar în Franța este mult mai scump pentru că nu se găsește și este o delicatesă, deoarece francezii îl folosesc la aperitivele pe bază de brânzeturi. Iar în America se pare că este folosit ca și condiment natural pentru salate. La ei devine un aliment atât de prețios și scump iar noi îl vedem chiar ca o legumă cumva banală”, a declarat fermierul Cristian Lungu, potrivit agrointeligența.ro.

Fermierii români intenționează să cultive usturoi românesc  pe spații mari în județul Buzău, după care să îl exporte în SUA și-n Franța.

 

Ne puteți urmări și pe Google News