USR își legalizează parteneriatul cu liderii gay
- Căt ălina Iordache
- 12 octombrie 2018, 00:00
La referendumul pentru familia tradițională, desfășurat pe 6 și 7 octombrie, Uniunea Salvați România a fost singurul partid care a luat o poziție clară în privința plebiscitului și a îndemnat la boicot. Prin această mișcare, Uniunea nu doar căși-a atras simpatia comunității LGBT, dar l-a făcut și pe unul dintre cei mai activi membri să se înscrie în partid și să lupte pentru un loc în Parlamentul European.
Adrian Coman, bărbatul care a dat în judecată România pentru a i se recunoaşte căsătoria încheiată în Belgia, cu americanul Robert Clabourn Hamilton, vrea să meargă la Bruxelles să lupte pentru drepturile homosexualilor.
Poziția de la referendum a USR l-a determinat să se înscrie în partid
Activistul, fost președinte al ACCEPT, pentru drepturile homosexualilor a transmis că poziția adoptată de USR în privința familiei tradiționale l-a determinat să se înscrie în partid. „Pentru prima dată, un partid politic parlamentar – USR – a spus răspicat că persoanele LGBT trebuie să fie egale în drepturi și nu tratate ca cetățeni de mâna a doua, și s-a poziționat împotriva manipulării politice la care au colaborat toate celelalte partide parlamentare”, a transmis Coman, după ce referendumul pentru redefinirea familiei a eșuat din lipsă de cvorum.
Noul membru USR este hotărât să devină vocea minorității sexuale în România și în Parlamentul European. „Dacă voi câștiga încrederea membrilor USR, și mai departe a alegătorilor români, pentru un mandat în Parlamentul European, voi lupta în continuare din acea poziție pentru egalitatea în drepturi și demnitatea persoanelor LGBT și a tuturor celor care, astăzi, nu sunt auziți de majoritatea politicienilor în România”, a scris Coman pe Facebook.
Susținerea comunității LGBT a dezbinat USR
Cu câteva zile înainte de referendum, deputatul Matei Dobrovie a demisionat din USR, din cauză că membrii partidului care susțin redefinirea familiei sunt împiedicați să se exprime. Partidul i-a cerut să demisioneze și din funcția de deputat al Parlamentului României, unde a ajuns pe listele USR.
În timp ce Uniunea a boicotat, Dobrovie a transmis îndemnuri pentru participarea cetățenilor la vot.
Pornind tot de la tema familiei tradiționale, în 2017, în urma unei decizii a Biroului National al USR de a se poziționa împotriva demersului de redefinire a familiei ca uniune între un barbat și o femeie, fondatorul Uniunii, Nicușor Dan, a părăsit partidul. Dan spunea atunci că alegerea partidului se află în contradicție cu convingerile sale intime. Ieri, Nicușor Dan a declarat, pentru Evenimentul zilei, că își menține declarațiile de la momentul respectiv și că USR a făcut loc doar pentru progresiști, nu și pentru cei mai conservatori din partid.
Campanie internă în USR pentru un loc în PE
Pentru un loc pe lista pentru alegerile europarlamentare s-au înscris 80 de candidați în USR, de la lideri și președinți de filiale, până la cei care s-au înscris recent în partid. Dan Barna a declarat că doritorii de un loc pe listele de europarlamentare se află în campanie, timp de 2 luni. La finalul lunii noiembrie, cei 5.000 de membri ai partidului vor vota online o listă de 7 candidați, în ordinea preferințelor.
Soții Coman-Hamilton, la un pas să schimbe Codul Civil
Cazul soților Coman-Hamilton a fost la un pas să schimbe Codul civil și să permită legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Curtea de Justiție a UE, sesizată de CCR, a arătat că noțiunea de „soț”, în sensul dispoziţiilor dreptului Uniunii cu privire la libertatea de şedere a cetăţenilor UE şi a membrilor familiilor lor, include soţii de acelaşi sex. Astfel, CCR a admis că statul nu poate împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean român, prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, drept de şedere, însă nu s-a pronunțat cu privire la recunoașterea căsătoriei, menținând în Cod prevederile care împiedică căsătoriile între persoane de același sex și pe cele care nu permit recunoaștajerea acestor mariaje încheiate în alte țări.