USR, critici la adresa ministrului Justiției. MĂSURILE parlamentarilor Opoziției

USR, critici la adresa ministrului Justiției. MĂSURILE parlamentarilor Opoziției

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a acuzat PSD că vrea „să pună mâna” pe Justiţie, după ce ministrul Tudorel Toader a anunţat mai multe modificări legislative, printre care și scoaterea președintelui Klaus Iohannis din procesul de numire al șefilor Parchetelor

Liderul interimar al USR a adăugat că parlamentarii partidului vor elabora o moțiuni simplă împotriva mai multor miniștri ai Cabinetului Tudose și că aceștia vor beneficia și de susținerea aleșilor PNL. 

„Încercarea PSD este una de a pune mâna pe Justiţie. Nu putem spune că nu avem încredere în CSM, dar trebuie să ţinem cont că membrii CSM sunt numiţi politic. PSD vrea să încalece Justiţia cu sprijinul lui Tudorel Toader. Până acum, preşedintele a demonstrat că era deasupra partidelor politice, iar acum se vrea eliminarea influenţei preşedintelui tocmai pentru ca numirea să se facă politic. Nu putem avea încredere în numirile politice, pentru că nu o să mai fie Justiţia independentă. Colegii parlamentari lucrează la o moţiune simplă şi sunt convins că vom avea şi sprijinul PNL. Am vorbit cu ei şi în principiu ne-au confirmat că şi pe ei îi deranjează şi sunt de acord. Vom face moţiunea împotriva ministrului Transporturilor legat de problema TAROM, ministrului Muncii şi sunt mai multe acţiuni pe care le pregătim în sesiunea din această toamnă”, a declarat Levente, pentru Agerpres.

La rândul său, deputatul USR Cristian Ghinea a susținut, într-o postare pe Facebook, că modificările propuse de Tudorel Toader la legile justiţiei sunt grave. El a precizat că, în cazul în care România avea astfel de prevederi, nu ar fi intrat în UE, subliniind că „ne întoarcem la epoca controlului politic pe magistraţi”.

Ministrul Justiției a anunțat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca numirile în funcţiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat preşedintele României. O altă modificare prevede ca Inspecţia Judiciară (IJ) să treacă la minister.