Evenimentul Zilei > Actualitate > USR cere dezbatere pe tema transportului public în regiunea București – Ilfov. Ce face Nicușor Dan
USR cere dezbatere pe tema transportului public în regiunea București – Ilfov. Ce face Nicușor Dan

USR cere dezbatere pe tema transportului public în regiunea București – Ilfov. Ce face Nicușor Dan

Primarul general, Nicușor Dan, este solicitat să organizeze o dezbatere privind transportul public de suprafață din regiunea București - Ilfov.

Într-o postare pe Facebook, USR Bucureşti precizează că pe 15 mai expiră actualele contracte de delegare a gestiunii pentru transport public în regiunea București – Ilfov. De aceea, susțin reprezentanții USR, este foarte probabilă convocarea unei ședințe de Consiliul General în care să fie dezbătute și aprobate aceste documente.

În aceste condiții, susțin cei de la USR este nevoie de o discuție pe acest subiect deoarece soarta transportului public pe următorii 10 ani nu trebuie decisă pe repede înainte. Drept care, îi solicită primarului Nicușor Dan să organizeze o dezbatere publică pe acest subiect, în regim de urgență.

„USR PLUS consideră că tratarea unor subiecte de o asemenea importanţă, cum este transportul public de călători din Bucureşti şi Ilfov, nu poate fi făcută fără o dezbatere publică reală, fără implicarea în dezbatere a societăţii civile organizate, a asociaţiilor de specialitate şi a asociaţiilor profesionale, a tuturor actorilor interesaţi.

Solicităm Primarului General organizarea de urgenţă a unei dezbateri publice care să îndeplinească următoarele condiţii: (1) publicarea odată cu anunţul de dezbatere a întregii documentaţii relevante; (2) anunţarea dezbaterii în timp util, publicitate pe toate canalele de comunicare relevante; (3) luarea de măsuri pentru invitarea/implicarea în dezbatere a actorilor relevanţi”, se arată în postarea USR București, transmite organizaţia.

Primarul capitale Nicusor Dan

USR PLUS acuză lipsa de transparență

Potrivit postării, săptămâna trecută, primarul general, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Bucureşti-Ilfov (TPBI), a convocat o şedinţă a Consiliului Director al TPBI în care să fie supuse analizei şi aprobării un studiu de oportunitate privind delegarea gestiunii serviciului public local de transport călători.

Este vorba despre contracte de delegare a gestiunii pentru o perioadă de 10 ani, pentru STB, Serviciul de Transport Voluntari SA (STV SA) şi Ecotrans STCM SRL, un contract de delegare de urgenţă a gestiunii pentru o perioadă de un an pentru SC Regio Serv Transport SRL și structura noului plan tarifar.

Reprezentantul USR PLUS nu a votat documentele

Reprezentantul USR PLUS în Consiliul Director, Gabriel Rău, nu a votat marea majoritate a punctelor de pe ordinea de zi, invocând lipsa posibilității de analiză a documentelor.

„Convocatorul şedinţei şi documentele supuse analizei au fost transmise marţi, 4 mai, în jurul orei 19.00, convocarea iniţială fiind pentru a doua zi, 05 mai, ora 12. Asta în condiţiile în care documentaţia supusă analizei şi aprobării totalizează sute de pagini, este complexă şi are un pronunţat caracter tehnic.

Un alt element de menţionat este lipsa elementelor clare de identificare a documentelor supuse avizării (data documentului, numărul versiunii, istoricul de versionare) şi punerea la dispoziţie a documentaţiei sub forma unui director partajat în cloud, care a devenit indisponibil ulterior desfăşurării şedinţei. Vorbim de un buget anual de aproximativ 1,35 miliarde de lei şi modul în care se va presta pentru cetăţenii din regiunea Bucureşti – Ilfov serviciul public local de transport în următorii 10 ani.

Şedinţa Consiliului Director al TPBI s-a desfăşurat până la urmă pe 6 mai, data reconvocării”, se mai arată în postarea USR Bucureşti.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: