USL vrea propria Curte Constituţională. "Actuala componenţă e o ruşine"
- Ionu ţ Fantaziu
- 3 iulie 2012, 00:18
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a atacat Curtea Constituţională şi a spus că "Parlamentul, Guvernul împreună pot să îi revoce pe judecătorii CCR". Aseară, parlamentarii USL au discutat despre retragerea mandatelor judecătorilor Curţii Constituţionale care au fost numiţi în Parlament. De asemenea, o altă variantă luată în calcul de USL a fost aceea a unei eventuale acţiuni în judecată îndreptată împotriva judecătorilor CC.
Crin Antonescu a spus într-o emisiune la Antena 3 că judecătorii CC trebuie recovaţi. "Dacă nu, această ţară nu poate fi guvernată pentru că nu putem vorbi de suspendarea lui Traian Băsescu, de suspendarea Robertei Anastase. În actuala ei componenţă, CCR este o ruşine. Vă pot argumenta asta prin câteva decizii atât de străvezii partizane şi probabil comandate pe care le-a dat CCR. Cum să guvernezi o ţară când ţie îţi interzice Curtea Constituională, un Zegrean, să te duci la Bruxelles? Când tu eşti prim-ministru, ai votul Parlamentului", a declarat Antonescu, la Antena 3.
Aceste discuţii ale parlamentarilor USL vin după ce Curtea Constituţională a stabilit că şeful statului este cel care reprezintă România la Consiliul European şi doar acesta îşi poate delega atribuţiile către primul ministru. Cine sunt judecătorii numiţi de Parlament?
2004. Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu 2007. Valentin Puşkaş şi Tudorel Toader 2010. Mircea Minea şi Iulia Moţoc
Potrivit legii, toţi magistraţii CC au mandate de nouă ani. Articolul 61, alineatele 1 şi 2 ale Legii de funcţionare a CC arată că magistraţii CC sunt "independenţi în execitarea atribuţiilor lor şi sunt inamovibili pe durata mandatului" şi nu pot fi traşi "la răspundere juridică pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor". Articolul 67 arată că mandatul unui magistrat din cadrul CC încetează doar după ce expiră sau în cazul unei demisii, în cazul pierderii drepturilor electorale sau deces.