USL scârţâie din toate încheieturile din cauza lui Voiculescu
- Andreea Udrea, consultant politic
- 12 februarie 2014, 11:46
Ponta a vrut un nou post de vicepremier pentru preşedintele PC, Daniel Constantin, care ar fi fost dispus ca partidul pe care îl conduce să renunţe la Ministerul pentru IMM-uri. Liberalii nu vor să audă.
Negocierile din USL privind structura guvernului s-au încheiat şi ieri fără un rezultat. PSD a acceptat numirea liberalului Klaus Iohannis în funcţia de ministru de Interne şi vicepremier, dar a contracarat cerând înfiinţarea unui al patrulea post de vicepremier care să revină PC. Acesta ar fi urmat să fie ocupat de preşedintele PC, Daniel Constantin, au precizat surse din PNL pentru EVZ. Potrivit acelorlaşi surse, Daniel Constantin ar fi fost dispus ca PC să renunţe la ministerul pentru IMM-uri şi Turism pentru a deveni vicepremier. Practic, negocierile au eşuat, pentru că PSD şi PC au profitat de schimbările cerute de PNL în guvern pentru a-şi renegocia poziţiile de forţă, lucru neacceptat de liberali.
- Conducerea USL NU a ajuns nici azi la o soluţie în privinţa lui Iohannis. Ponta cere un post de vicepremier pentru Daniel Constantin. PNL nu e de acord
Voiculescu, implicat în negocieri Acesta este şi motivul pentru care, cu o zi înainte, preşedintele onorific al PC, Dan Voiculescu, a apărut la şedinţa USL, ca întotdeauna în situaţii tensionate. "În urmă cu câteva zile, s-au împlinit trei ani de la înregistrarea la tribunal a Uniunii Social Liberale – cel mai important proiect politic al ultimilor ani, a cărui înfiinţare am propus-o la începutul anului 2010", îşi justifica Dan Voiculescu, pe blog, prezenţa la discuţiile din USL. Liberalii nu au acceptat însă propunerile, aşa că, după discuţiile de ieri din USL, Victor Ponta a susţinut singur o conferinţă de presă în care a anunţat că nu s-a ajuns la o înţelegere. Aşa cum EVZ a anunţat încă de ieri, Ponta a afirmat că în USL s-au purtat discuţii privind transformarea unor miniştri delegaţi în miniştri cu atribuţii pline, premierul argumentând că acest lucru ar reprezenta o debirocratizare a aparatului guvernului.
- Antonescu, ironic la adresa lui Ponta în răspunsul către un jurnalist: "Vă dați doctoratul în PC. Vă pot ajuta, dacă mă citați"
PSD sună mobilizarea parlamentarilor După evoluţiile de ieri, ambele tabere din USL sunt pregătite de război total. Parlamentarilor PSD li s-a transmis prin SMS să nu plece din Bucureşti, săptămâna viitoare, în perioada 17 - 18 februarie pentru convocarea plenului Parlamentului. Ponta intenţionează să-şi treacă noul guvern prin Parlament şi se teme de o defecţiune a liberalilor. Potrivit surselor EVZ, liberalii au şi ei propriul joc politic şi au primit încă de ieri indicaţii să nu mai voteze proiectele USL în Parlament. Acest lucru a devenit deja vizibil atât în Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, unde liberalii s-au opus atât proiectului de transferare a STS în subordinea MAI, cât şi Codului Rutier, deşi acesta fusese iniţiat chiar de fostul ministru liberal Radu Stroe. "Toţi fug de ruperea USL la nivel de vorbe, dar în fapt, în Parlament, se rupe cumva şi o vor îmbrăca elegant. PNL n-ar trebui să mai voteze guvernul", a declarat un lider al USL, pentru EVZ.
- Antonescu: M-am SPERIAT foarte tare că Oprescu ar putea fi candidatul USL la prezidențiale. O să-mi bag mințile în cap!
PNL sabotează guvernul în Parlament
PNL a început să se comporte în Parlament ca un partid de opoziţie, sabotând demersuri ale guvernului. Luni, deputaţii liberali din Comisia de apărare a Camerei au cerut amânarea proiectului privind trecerea STS din subordinea CSAT în cea a MAI. Ulterior, Crin Antonescu a declarat că, după părerea sa, locul STS este mai degrabă la CSAT, contrazicând demersurile lui Victor Ponta, care şi-a asumat preluarea Serviciului ca pe un ţel personal, după dezastrul aviatic din Apuseni. Liberalii şi-au continuat strategia şi ieri, sabotând Codul Rutier, în ciuda faptului că acesta, deşi propus de guvern, fusese iniţiat de fostul ministru liberal Radu Stroe. Ca urmare, ieri, în Comisiile juridică, de apărare şi de administraţie, singurele voturi "pentru" au venit din partea senatorilor PSD, în timp ce liberalii s-au abţinut. La începutul şedinţei, preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), a afirmat că "o soluţie serioasă" ar fi ca noul Cod să nu fie adoptat. Iritat, senatorul PSD Darius Vâlcov le-a reproşat: "Când s-a depus proiectul de către ministrul dumneavoastră, nu aţi văzut aceste lucruri? Haideţi să vedem când dăm dovadă de seriozitate". "Nu ministrul de Interne l-a iniţiat şi l-a trimis spre Parlament, ci Guvernul României", i-a răspuns senatorul PNL Dian Popescu. (Laura Ciobanu) Schimb de insulte între Ponta şi Antonescu Pe fondul disputelor legate de atribuţiile lui Klaus Iohannis, Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut un nou schimb de replici acide. Iată principalele insulte pe care şi le-au transmis, în aceste zile, aliaţii din USL: Victor Ponta: "Domnul Antonescu nu ştie cum funcţionează un guvern (...) Vicepremierii primesc însărcinări din partea primului-ministru". Crin Antonescu: "Nu eu, a doua zi după ce şapte milioane jumătate de români au votat într-un fel, m-am dus să-mi dea Barroso lista de comenzi ca la chelneri". Victor Ponta: "De când e prieten cu Băsescu, are acelaşi limbaj. Cred că prima dată când îl va întâlni Antonescu pe Barroso, o să-i transmită aceste lucruri". Crin Antonescu, aluzie la plagiatul premierului: "Vă daţi doctoratul în PC. Vă pot ajuta, dacă mă citaţi". Crin Antonescu despre constituirea USD: "Aş putea să fiu maliţios, dar la modul amical, dacă se poate spune aşa, şi să spun că iar PC se ascunde după o alianţă, dar de data asta şi PSD îşi ascunde numele tot după o alianţă". (Mircea Marian)
- RĂZBOI DESCHIS. Ponta, comparat cu un chelner de Antonescu. Răspunsul prim-ministrului: De când Antonescu e prieten cu Băsescu are acelaşi limbaj