Liderii de grupuri parlamentare ale USL de la Camera Deputaţilor, au decis, în această dimineaţă, să vină săptămâna viitoare în plenul camerei cu o moţiune simplă critică la adresa gradului de absorbţie a banilor europeni, au declart, pentru EVZ, surse parlamentare.
Cu redactarea textului moţiunii simple a fost însărcinat social-democratul Viorel Ştefan alături de alţi colegi din PSD. Chiar dacă documentul va fi mai mult de sorginte social-democrată, moţiunea simplă va beneficia şi de semnăturile deputaţilor liberali.
"Mă voi ocupa, împreună cu alţi colegi de ai mei, de redactarea moţiunii simple ce urmează să fie depusă săptămâna viitoare pe problema fondurilor europene. Suntem îngrijoraţi că de la începutul anului nu a fost atras niciun euro din banii europeni. Vom cere demisia lui Leonard Orban prin această moţiune simplă pentru că misiunea lui este de a vinde, în culori roz, la Bruxelles nenorocirea din România. Pe problema de procedură bineînţeles că vom fi prezenţi pe dezbatere şi pe votul de la moţiune aşa cum am anunţat de la începutul protestului de altfel", a confirmat, pentru EVZ, deputatul Viorel Ştefan.
România este codaşă la absorbţia fondurilor europene, susţine şi deputatul PSD Valeriu Zgonea, într-un comunicat.“În fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an din 2007 până în prezent, România a fost codaşă la absorbţia fondurilor europene. Toate cifrele dovedesc că priorităţile pentru Guvernul României au fost cu totul altele. Rata de absorbţie reală, cu alte cuvinte sumele decontate efectiv de Comisia Europeană din suma totală alocată de UE, este de 5,5%. Atât a reuşit România să absoarbă, din anul 2007 până în prezent", a afirmat acesta în comunicatul citat.
Potrivit acestuia, România riscă să piardă fonduri consistente din cauza faptului că nu şi-a îndeplinit obligaţiile, “din cauza incompetenţei celor aflaţi la guvernare" şi a adăugat că există propuneri, la nivelul Uniunii Europene, de redistribuire a fondurilor europene necheltuite ceea ce, în mod concret, ar însemna că banii europeni nefolosiţi de către un stat membru ar putea fi realocaţi către un program de investiţii al UE. “Pentru România, acest lucru ar putea însemna pierderea a 5,8 miliarde de euro, echivalentul a 30% din fondurile structurale alocate pentru perioada 2007-2013. Nu i-am auzit nici pe preşedintele Traian Băsescu, nici pe fostul sau actualul premier vorbind despre aceste planuri ale UE, care ne pot afecta foarte mult, deşi ei sunt cei care trebuie să apere interesele României. Guvernanţii au tratat lucrurile superficial şi, iată, în anul 2012, suntem tot codaşii Europei, suntem sancţionaţi şi criticaţi. Avem încă insuficienţe la nivelul legislaţiei. Ne lipsesc o strategie clară şi o coordonare a tuturor instituţiilor implicate în derularea fondurilor europene. Nici legislaţia privind achiziţiile publice nu a fost aliniată la timp cu cea europeană. În plus, sunt responsabilităţi neclare privitoare la proiectele de investiţii. Nu vă spun nicio noutate dacă amintesc de problemele legate de corupţie, de cheltuieli publice nejustificate, de clientela politică abonată la toate fondurile posibile", a susţinut deputatul PSD.
CITIȚI ȘI:

  • Ungureanu, nemulțumit de rata de absorbție a fondurilor europene
  • Leonard Orban: Sistemul birocratic s-a complicat în loc să se simplifice. Frânează absorbţia fondurilor europene
  • Leonard Orban, ministrul afacerilor europene: Plăţile pentru fonduri UE se reiau în decembrie