Prima încleştare pre-electorală PDL-USL, pe muchie de cuţit

Prima încleştare pre-electorală PDL-USL, pe muchie de cuţit

Duminică, la Neamţ şi Maramureş, au loc primele alegeri parlamentare parţiale la care PNL şi PSD susţin un candidat sub sigla Uniunii Sociale.

PSD şi PNL riscă să piardă primul test electoral parlamentar în faţa căruia se află de la alierea lor sub sintagma USL: alegerile parţiale desfăşurate duminică pentru cele două mandate de deputat de Maramureş, respectiv de Neamţ.

Deşi, în baza propriilor sondaje triumfaliste care cotează USL la peste 70%, aceste alegeri ar trebui lejer câştigate, USL are probleme mari.

Tătaru, candidatul USL, acuzat de practici mafiote

Ne puteți urmări și pe Google News

La Maramureş, USL a desemnat un candidat mai mult decât controversat: Florin Tătaru (PSD) care, a dezvăluit "Evenimentul zilei", în 1998 a fost acuzat de răpire.

"Tătaru Florin mi-a desfăcut cureaua, m-a dezbrăcat de pantaloni şi chilot, m-a lovit cu piciorul în testicole, după care am fost întors cu faţa spre pământ fiind tras de păr de Iancu Aurel. Tătaru Florin mi-a băgat ţeava puştii în fund fiind ameninţat că va apăsa pe trăgaci. După aceasta am fost întors cu faţa în sus şi mi s-a băgat din nou ţeava în gură. (...) Cu puşca şi cu cuţitul la gât am fost pus să semnez contractul de muncă pentru SC Nordia Distribuţie SA, contract pe care de câteva săptămâni mă ame ninţau să-l semnez, dar eu nu voiam acest lucru", relata chiar victima lui Tătaru în plângerea penală.

Probleme cu primarul Cherecheş

Vulnerabiltăţile candidatului Tătaru nu sunt singurele probleme pe care le are USL în campania pentru alegerile din Maramureş. Desemnarea lui Tătaru a produs dezbinare în rândurile USL.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a întors împotriva formaţiunii care l-a sprijinit în alegeri deoarece nu a fost de acord cu desemnarea lui Tătaru. Astfel, Cherecheş a boicotat prin neimplicare campania USL.

Mai mult, de-a lungul campaniei Cherecheş a purtat un adevărat război verbal cu Victor Ponta. Ultimul episod, ieri: Ponta l-a acuzat pe Chercheş că nu s-a implicat în campanie deoarece a cedat şantajului PDL.

Acuze pentru a scuza eşecul

Pentru problemele USL din cele două judeţe Victor Ponta a acuzat guvernul, care ar fi folosit metode de intimidare a alegătorilor şi de viciere a campanie.

El a spus că alegerile de duminică nu vor fi democratice şi corecte şi a ameninţat că USL va boicota viitoarele alegeri parţiale dacă guvernul nu ia măsuri contra mitei electorale. VETERINARUL DE CASĂ AL PSD

Harbuz, de la radio în Parlament Virgil Burlă

Medicul veterinar Liviu Harbuz este candidatul USL pentru postul de deputat al colegiului 6 de Neamţ. În prezent, acesta deţine funcţia de prim-vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari, preşedinte al aceleiaşi organizaţii pe municipiul Bucureşti şi realizează o emisiune săptămânală despre animale la un post de radio.

Favoritul lui Ilie Sârbu

Ultima declaraţie de avere a lui Harbuz datează din octombrie 2009, moment în care a părăsit postul de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, fiind numit în funcţie de fostul ministru Ilie Sârbu. A părăsit portofoliul în noiembrie acelaşi an, după ce a fost rupt protocolul de guvernare PSD – PDL.

Anterior, Harbuz ocupase funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare (ANSV) în intervalul 2000 – 2004, sub guvernarea Adrian Năstase. Potrivit documentului citat, Harbuz deţinea o casă şi un apartament în Bucureşti, moştenise bijuterii de 6.000 de euro şi avea în posesie două ceasuri de patru, respectiv 3.000 de euro.

Generos cu propriile firme

În aceeaşi perioadă, acţiunile deţinute de Harbuz la cele trei firme ale sale valorau 773.000 de lei. Pe de altă parte, fostul demnitar şi-a împrumutat aceleaşi firme cu 245.000 de lei. Un anume Daniel Zamfir a fost împrumutat de candidatul USL cu 185.000 de euro.

Pe când ocupa funcţia de demnitar, Harbuz a fost cercetat în mai multe dosare penale, niciunul finalizat. La începutul anului 2003, acesta a solicitat ministrului agriculturii de atunci, tot Ilie Sârbu, implementarea unui sistem Intranet ce ar fi conectat cele 42 de direcţii sanitare din ţară. Pentru a nu se organiza o licitaţie publică, contractul a fost "spart" în 42 de sub-contracte.

Un alt contract, în valoare de 100 milioane de euro, ce privea identificarea animalelor de pe teritoriul României, aşa-numiţii "cercei", s-a finalizat tot cu neînceperea urmăriri penale, chiar dacă prejudiciul estimat de poliţiştii judiciari depăşea un milion de euro.