Uşa dialogului cu Siria a fost întredeschisă: Îşi normalizează Orientul Mijlociu relaţiile?

Uşa dialogului cu Siria a fost întredeschisă: Îşi normalizează Orientul Mijlociu relaţiile?Sursa: Arhiva EVZ

Oficiali din ministerele de externe ale Turciei, Siriei, Rusiei şi Iranului stau la aceeaşi masă la Moscova, iar în acest timp, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad efectuează o vizită în capitala Rusiei. Am adresat întrebări experţilor privind viitorul lui Assad, dialogul dintre Arabia Saudită şi Iran şi situaţia din Israel.

Ţările din Orientul Mijlociu încearcă să-şi repare relaţiile pe care şi le-au suspendat din cauza războiului, a blocadei şi a ameninţării teroriste. Unul dintre actorii importanţi ai acestui proces, regimul de la Damasc, depune eforturi pentru a se întoarce în liga regională, chiar dacă nu se află pe scena mondială. Experţii au analizat pentru Hürriyet viitorul lui Bashar al-Assad şi noile echilibre dintre Arabia Saudită şi Iran. 

"Assad a rămas în viaţă"

După părerea lui Will Todman de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) cu sediul la Washington "Assad a rămas în viaţă în ciuda războiului civil şi se întoarce pe scena lumii", acest lucru nefiind însă o problemă de "dacă", ci "de când". O serie de ţări, de la Emiratele Arabe Unite şi până în Tunisia, şi-au exprimat deja intenţia de a lucra cu Assad. Procesul de apropiere cu Turcia funcţionează, astăzi se vor întâlni la Moscova adjuncţii miniştrilor de externe. Anterior, preşedintele Tayyip Erdoğan declarase că "putem să luăm totul de la început". Distrugerile pe care cutremurele cu epicentrul la Kahramanmaraş le-au produs în Siria, i-au încurajat pe cei care care aveau reţineri în a stabili un dialog cu Assad. Ba chiar şi ţările occidentale şi-au asumat milioane de dolari drept ajutoare umanitare. Însă unele probleme dificile, precum ce se va întâmpla cu refugiaţii şi cu opoziţia înarmată, precum şi ameninţările venite din partea SUA că vor fi impuse sancţiuni, amplifică incertitudinea cu privire la viitorul Siriei. 

Se apropie pacea?

Procesul de normalizare între ţările vecine pentru construcţia căruia se depun eforturi în ultimii 3 ani, proces cu interese şi aşteptări diferite, generează şi noi elemente de conflict. Exemplul cel mai  recent este reconcilierea dintre Iran şi Arabia Saudită, săptămâna trecută. Israelul, care în urma semnării în septembrie 2020 a Acordului Ibrahim, acord mediat de SUA, s-a apropiat de ţările arabe, dorea ca Iranul "să rămână singur". Experţii sunt unanimi în a susţine că acest obiectiv al Israelului nu se va realiza. Pe de altă parte, directorul de programe privind Orientul Mijlociu al CSIS, dr Jon Alterman, este de părăre că atunci când ne gândim la acţiunile Iranului prin intermediul militanţilor înarmaţi din Irak, Siria, Liban şi Yemen, precum şi la eforturile pe care le depune pentru obţinerea armei nucleare, nu este uşor pentru tările din regiune să aibă încredere în Teheran.   

Care este motivaţia dialogului

- După opinia lui Will Todman de la CSIS, cea mai importantă motivaţie a paşilor care se fac pentru normalizarea relaţiilor în regiune este lipsa SUA. În lipsa SUA, ţările au început să-şi asume un rol mai activ pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi regionale. 

- Todman a amintit că Arabia Saudită a promovat politici agresive, precum intervenţia în războiul civil din Yemen şi blocada impusă Qatarului, şi a adăugat: "S-a văzut că nu este ceva durabil." Şi dr Jon Alterman împărtăşeşte aceeaşi părere şi, menţionând că "Arabia Saudită arată un interes din ce în ce mai mare faţă de încheierea confruntărilor din Yemen", susţine că acordul cu Iranul va ajuta în acest sens. În urma presiunilor opiniei publice privind uciderea civililor, în februarie 2021, SUA au încetat sprijinul pe care-l acordau Riadului în războiul din Yemen.

- Iar cercetărorul dr Hamidreza Azizi, de la Fundaţia pentru Ştiinţă şi Politică (SWP) din Germania este de părere că protestele organziate împotriva regimului sunt cele care stimulează Iranul pentru lansarea unui dialog. "Ei cred că Arabia Saudită şi presa saudită instigă la proteste", spune Azizi şi menţionează că se aşteaptă ca după apropierea cu Riadul presiunea străzii să scadă. Dr Azizi mai adaugă: "Cooperarea cu Arabia Saudită poate deschide Iranului uşa pentru apropierea şi cu celelalte ţări arabe."

Ceremonie oficială de primire: La Kremlin, Assad a discutat cu Putin despre Turcia

După doi ani de zile, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a vizitat capitala Rusiei, Moscova. La întâlnirea dintre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi Assad, pe lângă relaţiile bilaterale dintre Moscova şi Damasc, a fost abordată şi problema dialogului dintre Turcia şi Siria, potrivit hurriyet.com.tr

Integritatea teritorială

În legătură cu vizita lui Assad, primit cu onoruri militare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Fără îndoială că tema principală care va fi abordată la întâlnirea liderilor va fi legată de relaţiile dintre Rusia şi Siria. De asemenea, se va discuta despre închierea cât mai curând a războiului şi reconstrucţia ţării. În cadrul întâlnirii care va avea loc la Palatul Kremlin, preşedintele Putin se va referi în mod special şi la relaţiile dintre Siria şi Turcia. Rusia se pronunţă pentru stabilirea unui dialog între două ţări vecine, dialog bazat pe recunoaşterea integrităţii teritoriale şi respectul faţă de suveranitatea Siriei." Assad a mai vizitat Moscova, în secret, în septembrie 2020. În timp ce Putin îl primea la Palatul Kremlin pe liderul Siriei, Bashar al-Assad, la sediul Ministerului rus de Externe se desfăşura reuniunea delegaţiilor Rusiei, Turciei, Iranului şi Siriei. Reuniunea la nivel de adjuncţi ai miniştrilor de externe se va încheia astăzi. (Articol de Nerdun Hacioğlu)

 

Traducerea Rador