US Navy consideră Atlanticul ca potențial spațiu de luptă cu Rusia

US Navy consideră Atlanticul ca potențial spațiu de luptă cu Rusia

Intensificarea fără precedent a patrulărilor submarinelor rusești în Atlanticul de Nord a determinat US Navy să considere această zonă un „spațiu contestat”.

„Ca atare, navele noastre nu se mai pot aștepta să funcționeze într-o zonă sigură pe coasta de Est sau să traverseze pur și simplu Atlanticul nestingherite (...) Marinarii noștri sunt conștienți că nu mai sunt o forță de necontastat și se așteaptă să opereze alături de potențiali adversari”, a precizat comandantul Flotei a 2-a a Marinei SUA.

Evident, aceaste noi date au consecințe asupra modului în care echipajele marinei americane se pregătesc înainte de a pleca într-o misiune.

Cu toate acestea, Andrew Lewis nu a precizat amploarea exactă a activității submarinelor rusești în Atlanticul de Nord. Dar, în 2016, vice-amiralul britanic Clive Johnstone, pe atunci șeful Comandamentului maritim al NATO, a indicat că această activitate a revenit la un nivel apropiat celui observat cu puțin timp înainte de sfârșitul Războiului Rece, scrie Zone Militaire (nivel care a scăzut puternic între 1983 și 1988)

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a investit foarte mult în dezvoltarea submarinelor sale, ceea ce s-a tradus prin intrarea în serviciu a unor noi modele deosebit de performante, operate de echipaje cu experiență.

Astfel, submarinul de atac nuclear Severodvinsk, aparținând clasei Iassen și capabil să poarte 40 de rachete de croazieră Kalibr, i-a făcut zile negre marinei americane în toamna lui 2019, aceasta din urmă nereușind să-l localizeze.

Un raport al Adunării Parlamentare NATO, publicat anul trecut, a subliniat, de asemenea: capacitățile de luptă antisubmarină ale țărilor membre ale Alianței s-au „diminuat considerabil” de la Războiul Rece, până la punctul de a nu mai putea efectua o „campanie globală și coordonată, indiferent dacă aceasta s-ar face pe timp de pace sau într-o situație de conflict”.