Ursuleții de jeleu: Cât de mult riști consumând aceste dulciuri

Ursuleții de jeleu: Cât de mult riști consumând aceste dulciuri

Ursuleții de jeleu sunt unul dintre dulciurile preferate nu numai de copii, ci și de mulți adulți. Iar anul acesta împlinesc un secol de viață: în 1922, compania Haribo - acronimul lui Hans Riegel, fondatorul ei, și al orașului Bonn, unde a trăit - le-a lansat pe piață, dar dincolo de conotațiile vesele pe care le trezesc multor oameni, acest desert are și aspecte negative. Nu ne referim aici la utilizarea sa ca mijloc de trafic și consum de substanțe halucinogene, nici la dezvoltarea de gumele cu vitamine sau alcool.

Nu vorbim nici despre acuzațiile de muncă în condiții de sclavie și de abuz asupra animalelor, care afectează urșii Haribo. Nu vorbim nici despre motivul pentru care își datorează forma: urșii dansatori care erau expuși ca distracție la bâlciuri până acum câteva decenii, în vremuri în care conceptul de maltratare a animalelor nici măcar nu exista.Chiar dacă nu se ia în considerare nimic din toate acestea, există un motiv pentru a considera consumul de ursuleți gumați - cel puțin peste o anumită cantitate - ca fiind nesănătos. Un motiv comun în multe produse ultraprocesate.

Este vorba despre ingredientul lor principal: zahărul: aceste dulciuri au mult zahăr. Prea mult. După cum explică Haribo pe site-ul său, din 100 de grame de ursuleți de pluș, 77 sunt carbohidrați și 46 dintre ei sunt zahăr: aproape jumătate. În plus, aceeași cantitate reprezintă mai mult de 340 de kilocalorii. De ce este mult? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că zahărul nu ar trebui să contribuie - la adulți sau copii - cu mai mult de 10% din totalul caloriilor ingerate. Iar alocația calorică zilnică recomandată pentru copii variază, în funcție de vârstă, între 1.000 și 1.800 de calorii. Prin urmare, copiii ar acoperi acest aport maxim de calorii din zahăr consumând între 29 și 53 de grame de ursuleți gumate.

Boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet și probleme dentare

Asociația Americană a Inimii (AHA), de altfel, sugerează copiilor și adolescenților să nu depășească limita zilnică de 1.000 de calorii. În caz contrar, potrivit AHA, riscul de boli cardiovasculare este semnificativ crescut, iar pentru a respecta limita de 10% impusă de OMS, atunci maximul pentru copii ar fi de 13 urși pe zi. Pentru adulți, între timp, caloriile adecvate sunt estimate la 2.200 pentru femei și 3.000 pentru bărbați, cifre care ar fi atinse cu 29 și, respectiv, 39 de urși. Atenție însă: aportul acestor cantități de dulciuri ar fi adecvat dacă nu s-ar consuma mai mult zahăr decât atât pe parcursul zilei. În mod clar, nu este cazul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru nu se datorează doar zahărului adăugat în cafea sau în alte infuzii, ci mai ales așa-numitului zahăr fantomă: zahărul folosit ca ingredient ascuns - uneori în cantități disproporționate - în nenumărate produse: de la băuturi răcoritoare și produse de patiserie industrială până la alte produse presupus sănătoase, cum ar fi batoanele dietetice și iaurturile light. Potrivit Fundației Spaniole a Inimii, acest consum indirect reprezintă până la 75% din aportul nostru total de glucoză. Riscurile unui exces de zahăr în alimentație sunt bine cunoscute. Cele mai evidente sunt un risc crescut de boli cardiovasculare, supraponderabilitate și obezitate, hipertensiune, diabet și probleme dentare.