Ursula von der Leyen, somată să publice mesajele schimbate cu Pfizer: Sunt documente oficiale

Ursula von der Leyen, somată să publice mesajele schimbate cu Pfizer: Sunt documente oficiale Sursa: Arhiva EVZ

Mesajele text trimise și primite în timpul exercitării funcțiilor instituționale trebuie considerate documente oficiale și, ca atare, înregistrate și făcute accesibile.

În numele transparenței, Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, responsabil cu promovarea bunei administrări în UE, cere Comisiei Europene să-și revizuiască regulile interne.

Rechemarea derivă dintr-o plângere depusă în urma incapacității de a consulta mesajele text supuse negocierilor dintre executivul comunitar și cazurile farmaceutice. Ancheta declanșată în septembrie s-a încheiat cu constatarea „administrarii defectuoase”, datorată regulilor proprii ale Comisiei. În prezent, mesajele text nu sunt considerate documente oficiale și, prin urmare, nu sunt supuse obligației de înregistrare, acestea fiind proceduri care, potrivit responsabililor pentru buna administrare, sunt învechite, scrie lastampa.it.

„Practicile administrative ale UE ar trebui să evolueze și să crească odată cu vremurile în care trăim și cu metodele moderne pe care le folosim pentru a comunica”, argumentează ombudsmanul. Acest lucru implică luarea în considerare și a mesajelor text. Mai ales, deoarece mesajele text, precum și chat-urile, „intră sub incidența legislației UE privind transparența”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ursula von der Leyen, somată să trimită mesajele schimbate cu Pfizer

Mai explicit, „atunci când vine vorba de dreptul de acces al publicului la documentele UE, ceea ce contează este conținutul documentului și nu dispozitivul, sau forma”.Așa că în era digitală nu ai nevoie – sau cel puțin nu mai ai nevoie – doar de documente pe hârtie, scrisori, pdf-uri, iar Comisia Europeană, unul dintre promotorii revoluției digitale, ar trebui să își actualizeze regulile.

În acest caz concret, ombudsmanul a cerut serviciilor președintelui Ursula von der Leyen să caute mesajele text schimbate cu Pfizer și să continue publicarea acestora „dacă îndeplinesc criteriile” necesar. În termeni mai generali, se merge către recunoașterea statutului de act oficial a sms-urilor și textelor schimbate prin chat. O alternativă pe care executivul comunitar va trebui să o examineze cu atenţie. (Rador)