Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până la adoptarea unui nou index al prețurilor. Propunerea îi aparține președintei Comisiei Europene și a fost făcută în Parlamentul European. În acest context, țările UE au ajuns la un acord politic pentru introducerea unui nou pachet de sancțiuni, al optulea, împotriva Rusiei ca reacție a deciziei de anexare a celor patru regiuni ocupate parțial din Ucraina.
Ursula von der Leyen a declarat că o plafonare a prețului la gazele naturale este o soluție temporară care va asigura o mai bună funcționare a pieței de energie. Ea a făcut o serie de precizări într-un discurs pe care l-a susținut în Parlamentul European.
„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaze este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus Ursula von der Leyen.
Șefa Comisiei Europene a precizat că va da explicații cu privire la această inițiativă într-o scrisoare pe care o va transmite liderilor Uniunii Europene. Aceștia urmează să se întâlnească la Praga pentru a lua în discuție introducerea unui sistem comun de achiziție a energiei.
În acest context, Ursula von der Leyen a atras atenția că statele UE trebuie să-și intensifice măsurile de protecție a infrastructurii esențiale. Ea a recomandat realizarea de teste de stres, dar și o creștere a supravegherii prin satelit în vederea depistării potențialelor amenințări. Ursula von der Leyen a luat în discuție acest subiect după actele de sabotaj împotriva celor două conducte Nord Stream.
„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată", a declarat ea în discursul din PE, după cum relatează Reuters.
UE impune un nou pachet de sancțiuni Rusiei
Miercuri, Uniunea Europeană a ajuns la un nou acord cu privire la impunerea unui nou pachet de sancțiuni Rusiei. Este cel de-al optulea și va fi impus ca urmare a anexării teritoriilor controlate parțial din Ucraina.
„Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin”, se arată într-un mesaj pe Twitter al Președinției cehe a Consiliului UE.
Noul pachet de sancțiuni va conține interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente; extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.; interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie; o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia - n.r.), după cum relatează EFE.