Joi, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să revoce numirea unui colaborator bine plătit. Europarlamentarul conservator german Markus Pieper este acuzat că a fost favorizat de către președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen nu e susținută de Parlamentul European
Acțiunile Ursulei von der Leyen sunt sub vizorul Parlamentului European, chiar cu două luni înainte de alegerile europene din iunie.
Printr-un vot non-obligatoriu, plenul Parlamentului European de la Bruxelles a adoptat un amendament (cu 382 de voturi pentru, 144 împotrivă și 80 de abțineri) prin care se solicită anularea numirii făcute și inițierea unei noi proceduri.
Propunerea amendamentului a venit chiar din partea unui compatriot al Ursulei von der Leyen, eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor. "O mare majoritate pentru amendamentul nostru", a comentat pe X, autorul amendamentului, după vot.
Ursula von der Leyen a pus la bătaie un post bine plătit
La finalul lui ianuarie, Ursula von der Leyen, l-a numit pe eurodeputatului german Markus Pieper în calitate de emisar pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
Numirea acestuia l-a deranjat pe Daniel Freund susținând că "unul dintre cei mai mari critici ai Ursulei von der Leyen" din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) - pilonul german al PPE, din care face parte Ursula von der Leyen - a fost convins să o susţină.
PPE a încercat să blocheze votul prin prezentarea unui amendament de ultim moment care susținea numirea lui Markus Pieper și a Ursulei von der Leyen. Cu toate acestea, majoritatea deputaților europeni s-au opus în zadar.
Markus Pieper a semnat contractul duminică, 31 martie, și va intra în noua sa funcție la 16 aprilie, pentru un mandat de patru ani. Postul, clasificat ca fiind de gradul 15, unul dintre cele mai înalte din ierarhia europeană, ar trebui să îi asigure un salariu lunar brut de 18.430 de euro, conform grilei oficiale de salarizare.
Comisia Europeană are și ea oameni nemulțumiți
Josep Borrell, șeful diplomației europene, împreună cu trei comisari - francezul Thierry Breton, italianul Paolo Gentiloni și luxemburghezul Nicolas Schmit - au cerut o discuție în cadrul Colegiului celor 27 de comisari, punând sub semnul întrebării "transparența și imparțialitatea" procedurii de numire a lui Markus Pieper.
Tema a fost în cele din urmă abordată în cadrul unei reuniuni a Colegiului, miercuri. Schimbul de opinii "a durat aproximativ o oră, comisarii din PPE luând apărarea lui Markus Pieper pe rând", a relatat o sursă bine informată cu privire la discuții. "Thierry Breton și Josep Borrell au menționat o lipsă de spirit colegial și au subliniat probleme evidente de comunicare din partea doamnei von der Leyen", a adăugat aceeași sursă.
Decizia privind viitorul președinte al Comisiei Europene este în responsabilitatea șefilor de stat și de guvern din UE, care vor discuta această problemă după alegerile din iunie. Cu toate acestea, numirea trebuie să fie confirmată de o majoritate în viitorul Parlament European, relatează AFP.