Evenimentul Zilei > Politica > Ursula von der Leyen îl lasă pe Cîțu cu buzele umflate. Vizita la București, amânată după congresul PNL
Ursula von der Leyen îl lasă pe Cîțu cu buzele umflate. Vizita la București, amânată după congresul PNL

Ursula von der Leyen îl lasă pe Cîțu cu buzele umflate. Vizita la București, amânată după congresul PNL

Preşedintele Comisiei Europene și-a amânat vizita de la București pentru data de 27 septembrie, după Congresul PNL.

Anunțată inițial pentru ziua de 24 septembrie, în preziua congresului PNL, vizita Ursulei von der Leyen a fost decalată pentru a nu da ocazia la speculații. Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va veni la Bucureşti, pentru semnarea PNRR, în data de 27 septembrie. Anunțul a fost făcut vineri de Dana Spinanţ, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei.

„Pot confirma că finalizăm evaluarea Planului de Redresare depus de România (PNRR) si că vom încheia în următoarele câteva zile, iar preşedintele CE va vizita Bucureştiul în 27 septembrie, astfel că vom oferi mai multe detalii chiar înainte de această dată. Ne aşteptăm ca analiza planului să fie finalizată până atunci”, a declarat Dana Spinanţ.

Iniţial, vizita Ursulei von der Leyen era aşteptată în 24 septembrie, înaintea de congresul PNL. Dacă s-ar fi întâmplat, Florin Cîțu s-ar fi putut prezenta în fața delegaților cu „o nouă realizare”. Este vorba despre finalizarea negocierilor și semnarea PNRR cu Comisia Europeană.

„În 23 septembrie, România va semna Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 29,2 miliarde euro. În 24 septembrie, va fi doamna Ursula von der Leyen în România. Începe un capitol frumos pentru România, pe lângă bugetul european 2021-2027, care aduce în România 50 de miliarde de euro, mai avem la dispoziţie aceste 29,2 miliarde de euro, deci urmează un capitol frumos pentru România, cu resurse şi în acelaşi timp cu dorinţa de reforme, pentru că în PNRR sunt mai multe reforme decât există în programul de guvernare”, spunea europarlamentarul Gheorghe Falcă, cu câteva zile înainte.

CCR se pronunță asupra moțiunii de cenzură pe 28 septembrie

N-a fost să fie, iar Ursula von der Leyen va veni la București pe 27 septembrie. Se va întâmpla cu o zi înainte ca magistrații Curții Constituționale să se pronunțe cu privire la constituționalitatea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Curtea Constituțională (CCR) a decis să dezbată sesizarea premierului Florin Cîțu despre moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR pe 28 septembrie, la trei zile după congresul PNL.

Premierul Florin Cîțu a depus pe 8 septembrie, la Curtea Constituțională, o sesizare prin care îi cere să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Sesizarea invocă încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură. Totodată, Guvernul acuză încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură a fost comunicată ulterior Guvernului.

Florin Cîțu își riscă scaunul de premier

Dacă sesizarea guvernului va fi respinsă, moțiunea va intra la vot imediat și sunt șanse mari ca Guvernul Cîțu să fie demis. PSD a anunțat că va vota pentru demiterea guvernului Cîțu, în momentul în care moțiunea de cenzură va ajunge în Parlament. De asemenea, căderea guvernului mai este dorită de USR PLUS și AUR care și-au unit forțele pentru a iniția și promova această moțiune.

Or, de aici, se poate specula că președintele Comisiei Europene și-a programat vizita de la București exact la momentul potrivit. Ursula von der Leyen nu a dorit să riște să ajungă într-o țară care tocmai a fost demis de parlament.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: