Urmează o pandemie de febră hemoragică? Amenințarea vine din Africa

Teribila molimă se extinde din nou în Africa. După ce virusul ucigaș a reapărut în estul Republicii Congo, acum și Guineea raportează patru decese. E prima reapariție a bolii în Africa de Vest, după grava epidemie înregistrată între 2013 și 2016.

Urmează o pandemie de febră hemoragică? „Suntem cu adevărat îngrijorați, există deja patru decese cauzate de febra hemoragică Ebola în regiunea Nzérékoré”, a declarat ministrul Sănătății din Guineea, Rémy Lamah Veștilw sunt cu atât mai grave, cu cât RD Congo a anunțat duminica trecută, 7 februarie 2021, „reapariția” virusului în estul țării. Organizația Mondială a Sănătăți a trimis de urgență o echipă de epidemiologi în zonă după moartea unei „femei, decesul s-a înregistrat la trei luni după declararea sfârșitulul epidemii anterioare.

Va declanșa Putin o criză nucleară? Undă de șoc în întreaga lume

Ministrul congolez al sănătății, Eteni Longondo a ăcut precizări la televiziunea națională. „Est vorba de soția unui supraviețuitor al bolii virusului Ebola. Ea a prezentat încă de pe 1 februarie semnele tipice ale acestei boli”. Femeia a murit pe 3 februarie, iar analiza probei de sânge prelevate înainte de moartea sa a confirmat că e vorba de virusul Ebola.

Urmează o pandemie de febră hemoragică?

În acest oment, „epidemiologii de la Organizația Mondială a Sănătății investighează la fața locului. Au fost identificate peste 70 de contacte”, anunță Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat de presă .

„Dezinfectarea locurilor vizitate de pacient este, de asemenea, în curs”, adaugă OMS. Potrivit experților, Butembo „a fost unul dintre epicentrele epidemiei anterioare de Ebola din estul RDC” .  Nu este neobișnuit ca astfel de cazuri sporadice să apară după o epidemie majoră”.

Acest nou caz este primu lînregistrat după anunțarea, la 18 noiembrie 2020, a sfârșitului oficial al celui de-al unsprezecelea focar al bolii vdin provincia Equateur , Aici epidemia a  a ucis 55 din cele 130 de persoane infectate.

Chinezii „fabrică” un om nou. Înspăimântătoare experimente genetice

Ultimul pacient cu Ebola a fost declarat vindecat în această provincie congoleză la 16 octombrie 2020.

Identificat în 1976 de Peter Piot și o echipă internațională, inclusiv profesorul congolez Muyembe, virusul Ebola se transmite oamenilor de la animalele infectate. Principalele simptome ale infecției sunt febră, stările de vomă, sângerările și diareea.

De la marea epidemie 2013-2016 din Africa de Vest (11.000 de morți) și de la apariția câtorva cazuri ăîn Occident , OMS se teme că virusul s-ar putea răspândi . De altfel, agenția ONU a ridicat epidemia anterioară la rangul de urgență internațională de sănătate, scrie Le Figaro.

Există fantome, dar nu sunt ce credem noi… Mărturiile șocante ale unui exorcist