Una dintre cele mai mari companii aeriene americane, United Airlines, le-a cerut tuturor celor circa 67.000 de angajaţi ai ei să se vaccineze anti-COVID-19 până la sfârşitul lunii octombrie, în caz contrar riscă să fie concediaţi.
Într-o notă internă transmisă angajaţilor este subliniată „responsabilitatea'' companiei de a garanta că angajaţii săi sunt în siguranţă la locul de muncă şi admite existenţa unor dezacorduri faţă de ordinul dat.
Conducerea United Airlines a acceptat unele excepţii, precum cazuri de sănătate ce nu ar recomanda vaccinarea sau motive religioase, ce vor fi examinate de la caz la caz.
Cea mai mare parte a angajaţilor acestei companii aeriene s-au vaccinat deja anti-COVID-19, procentul celor vaccinaţi fiind de circa 90% în cazul piloţilor şi circa 80% pentru echipajele de cabină.
United Airlines ia astfel exemplul altor mari corporaţii americane ce au impus vaccinarea obligatorie a angajaţilor, precum procesatorul de carne Tyson Foods, cu 120.000 de angajaţi, sau Walmart, dar numai în cazul celor care lucrează la birou, la fel ca Walmart procedând şi Google, Facebook, Uber sau Lyft.
Decizia unor companii de a-şi obliga angajaţii să se vaccineze vine în contextul relansării pandemiei din cauza răspândirii variantei Delta mai contagioase a coronavirusului. Autorităţi federale americane le-au cerut de asemenea angajaţilor să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării.
Administrația Biden va cere străinilor care vizitează SUA să fie vaccinați
Administraţia Biden se pregăteşte să ceară tuturor străinilor care vizitează Statele Unite să fie vaccinaţi complet împotriva Covid-19, în cadrul unei eventuale ridicări a restricţiilor care interzic majorităţii străinilor să intre în ţară, a declarat un oficial al Casei Albe.
Casa Albă doreşte să redeschidă călătoriile, ceea ce ar stimula afacerile pentru industria aeriană şi turistică, dar nu este pregătită să ridice imediat restricţiile din cauza creşterii numărului de cazuri de Covid-19 şi a prevalenţei variantei Delta, care este extrem de transmisibilă, a declarat oficialul.
În prezent, Statele Unite interzic accesul în ţară a majorităţii cetăţenilor non-SUA care în ultimele 14 zile au fost în Regatul Unit, cele 26 de naţiuni Schengen din Europa fără controale la frontieră, Irlanda, China, India, Africa de Sud, Iran şi Brazilia.