România trebuie să fie în alertă maximă! Vladimir Putin şi-a stabilit următoarele ţinte, iar lovirea unei ţări NATO nu este exclusă. Experţii spun că accidental o ţară din Organizaţia Nord-Atlantică ar putea fi lovită, iar asta ar însemna războiul total.
Potrivit unei analize The Conversation, orice rachetă lansată accidental sau orice mișcare greșită făcută de ruși sau ucraineni poate duce la un întreg război în toate țările NATO.
Statele de est ale NATO sunt mai expuse unui viitor atac decât cele din vest. Pe 15 martie, premierii Poloniei, Sloveniei și Republicii Cehe au luat trenul pentru a se întâlni la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski. Vladimir Putin nu are de gând să se oprească aici, iar țările din est ar putea fi următoarea țintă.
Șansele ca Vladimir Putin să atace toate țările NATO este uriaș, mai ales de când soldații sunt tot mai debusolați și înspăimântați. O simplă greșeală, peste granița altei țări, sau un subofițer care reacționează irațional ar putea duce la un atac înfiorător, subliniază The Conversation.
Zelenski s-a rugat să primească o „zonă de interdicție aeriană” asupra Ucrainei. Dar liderii NATO au considerat că acest lucru va duce direct la un război uriaș și au preferat să mai aștepte. Președintele din Ucraina a avut și o altă cerere: furnizarea de avioane, pentru a ajuta forțele aeriene ucrainene.
Dacă NATO ar furniza direct aeronave Ucrainei, Rusia ar putea înțelege greșit acțiunea alianței. Acest lucru poate implica lovituri asupra aerodromurilor unde sunt ținute avioanele, de exemplu, în Polonia.
Următoarea țintă a lui Putin
Zelenski ar fi dorit o zonă de excludere aeriană după ce a înțeles că este imposibil ca țara lui să intre în NATO în viitorul apropiat. Președintele din Ucraina are în plan un spațiu de negociere corespunzător pentru a încheia un acord cu Rusia.
Aderarea la NATO permite unei națiuni să invoce articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord pentru a cere ajutor celorlalți membri ai Alianței. SUA s-a folosit de acest articol în urma atacurilor din 11 septembrie 2001. Articolul 5 înseamnă că acțiunea militară este o opțiune care poate fi considerată parte a principiului de „apărare colectivă”. Cu toate astea, statele NATO nu sunt obligate să ofere sprijin militar.
Foarte multe state din NATO preferă să rămână neutre și să nu se bage în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Implicarea tuturor țărilor ar putea duce la probleme înfiorătoare. Vladimir Putin a avut un mesaj dur pentru alianță și a amenințat cu „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată în istorie”.