Următoarea mișcare a lui Putin. Atacul asupra Ucrainei ar putea începe din spațiu. „Nu putem implica aeronave”

Sursa: Igor Dolgov | Dreamstime.com

În noiembrie anul trecut, Federația Rusă și-a distrus unul dintre propriii sateliți din epoca sovietică cu o rachetă, trimițând mii de bucăți în spațiu, totul transformându-se într-un nor care amenința alți sateliți în orbită, inclusiv pe cei care aparțineau SUA.

Oficialii guvernamentali americani au reproșat lansarea rachetelor drept „nechibzuită și periculoasă”, iar armata a considerat-o ca pe un semn că Rusia nu are nicio reținere în a deschide un atac în spațiu. Lansarea rachetelor ar putea fi un preambul, o reamintire a faptului că, pe măsură ce amenințarea unei invazii rusești se profilează în Ucraina și războiul modern se bazează tot mai mult pe sateliți pentru informații și comunicații, spațiul ar putea fi unul dintre primele câmpuri de luptă, potrivit experților. Acest lucru lasă Comandamentul Spațial al SUA și forța spațială nou creată să preia conducerea în apărarea flotei de sateliți a națiunii de atacuri.

Todd Harrison, director al Proiectului de Securitate Aerospațială la Centrul nonprofit pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că, în timp ce SUA încearcă să evite trupele și avioanele în spațiul aerian rusesc, o mare parte din serviciile de informații, supraveghere și recunoaștere ale Statelor Unite ale Americii se desfășoară. Și rușii știu asta. „Nu putem implica aeronave, dar acest lucru face din spațiul cosmic o țintă pentru Rusia”, a spus Harrison.

Un potențial conflict cu Ucraina ar putea servi și ca prima oportunitate pentru cea mai nouă ramură de serviciu, Forța Spațială, de a arăta publicului american cât de important este rolul său, potrivit lui Harrison. „Acesta poate fi conflictul care face ca Forța Spațială să treacă de factorul de amuzant din era Trump și care arată importanța misiunii lor”, a spus el.

Incidentul de lansare a rachetelor din noiembrie anul trecut nu a fost prima dată când Rusia și-a arătat puterea în spațiu. Generalul David Thompson, prim-șef adjunct al operațiunilor spațiale al Forțelor Spațiale, a declarat pentru The Washington Post că Rusia a trimis un mic satelit atât de aproape de un „satelit de securitate națională” al SUA în 2019, încât nu era clar dacă atacă sau nu.

sursă: arhivă

Satelitul rus a dat înapoi și a efectuat un test de arme eliberând o țintă mică, apoi a împușcat cu un proiectil. „A manevrat aproape, a manevrat periculos, a manevrat amenințător, astfel încât ei se apropiau suficient de mult încât să existe o problemă de coliziune”, a spus Thompson pentru ziar. „Atât de clar, rușii ne trimiteau un mesaj”.

Informații secrete

Atacurile fizice asupra sateliților nu sunt difuzate de către armată. Mai degrabă, multe interferențe nu sunt adesea văzute niciodată și iau forma unor atacuri cibernetice, bruiaj radio sau îngreunarea funcționării echipamentelor militare, conform Strategiei spațiale de apărare din 2020.

Comandamentul spațial al SUA nu a comentat dacă un atac rusesc a cauzat daune permanente unui satelit american în 2022 și a declarat că sistemul său de satelit „continuă să funcționeze așa cum a fost proiectat”. Există temeri că interferențele cu sateliții americani ar escalada dacă Rusia invadează Ucraina, potrivit lui John Venable, cercetător senior pentru politica de apărare la Heritage Foundation, un think tank de la Washington. „Dacă ar intra într-o incursiune militară în Ucraina, ați vedea că aceste efecte temporare vor crește”, a spus el. „Au o capacitate ofensivă sofisticată în portofoliul lor spațial de a bloca senzorii în spațiu și de a-i orbi”.

Venable a adăugat că un atac fizic asupra sateliților americani ar fi „o mișcare îndrăzneață și neînțeleaptă” a președintelui rus, Vladimir Putin. O mișcare despre care Harrison a spus că s-ar putea să nu facă titluri. „S-ar putea să nu știm despre asta și s-ar putea să nu aflăm niciodată”, a spus el, potrivit Yahoo News.