Urmărind șefia NATO, Mark Rutte i-a oferit o înțelegere lui Viktor Orbán

Mark Rutte. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Premierul olandez Mark Rutte i-a oferit lui Viktor Orbán al Ungariei o clauză de neparticipare la activitățile NATO în sprijinul Ucrainei, dacă el va ajunge în funcția de secretar general al alianței, promisiune menită a obține susținerea Budapestei, care i-a blocat luni și luni candidatura.

Rutte e susținut de 29 din 32 de membri NATO - inclusiv SUA, Regatul Unit, Franța și Germania -, dar candidatura i-a fost blocată de premierul Ungariei, cea mai rusofilă țară din NATO.

Mark Rutte, acord cu Viktor Orban

Rutte și Orbán, care s-au ciocnit de mai multe ori până acum, s-au întâlnit luni seară cu ocazia unui dineu al liderilor UE de la Bruxelles, născând speranțe că Budapesta și-ar putea sista curând blocajul [între timp s-a și confirmat - n.trad.], dat fiind că numirea șefului NATO necesită unanimitatea membrilor.

Rutte a promis că sub mandatul său Ungaria va avea dreptul să opteze să nu participe la activitățile NATO în sprijinul Ucrainei ori în afara teritoriului alianței, au afirmat două surse familiare cu discuția.

Orbán pledează de multă vreme contra sprijinirii Ucrainei invadate de Rusia.

Un purtător de cuvânt al lui Rutte a declarat că acesta și Orbán au avut o „conversație bună” și au discutat în principal rezultatul unei întâlniri de săptămâna trecută între Orbán și secretarul general Jens Stoltenberg.

„Premierul Rutte îi va confirma premierului Orbán în scris cele discutate. A fost o conversație deschisă și bună, iar ambii au convenit să se concentreze pe viitor”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a refuzat să comenteze

Stoltenberg îi transmisese lui Orbán că Ungaria poate să opteze să nu participe la activitățile NATO în sprijinul Ucrainei, cum ar fi planul ei de a prelua mai multe atribuții de aprovizionare militară și instrucție de trupe, dar și cel privind susținerea financiară pe termen lung [ultimul abandonat între timp și substituit cu o soluție limitată pe termen scurt - n.trad.].

„Cred că e o soluție bună care ne va permite să avansăm cu mai mult sprijin pentru Ucraina sub egida NATO, fără ca Ungaria să-l blocheze”, a declarat Stoltenberg la acel moment.

Mark Rutte si Viktor Orban. Sursă foto: X.com

La întâlnirea Rutte-Orbán, în paralel cu reuniunea liderilor UE care au discutat repartizarea demnităților în bloc, olandezul nu și-a cerut scuze pentru declarații mai vechi la adresa lui Orbán la consiliile europene, a declarat o sursă informată cu privire la discuție.

Rutte s-a ciocnit cu Orbán pe tema abordării radicale a acestuia contra homosexualității și a reformelor judiciare din Ungaria.

Rutte, care probabil va părăsi guvernul în iulie, după ce la Haga se va fi format un nou cabinet, are deja susținerea președintelui american Joe Biden pentru șefia NATO.

În afară de Ungaria, Slovacia și România, al cărei președinte, Klaus Iohannis, și-a depus și el candidatura la șefia NATO, sunt singurele care nu-l susțin încă public pe Rutte [între timp a rămas doar România - n.trad.].

Rutte a declarat că noul guvern olandez, din care va face parte și partidul lui liberal, dar și liderul extremei drepte Geert Wilders, va continua să sprijine Ucraina.

„În privința politicii externe noul cabinet își va continua întru totul cursul din Europa și NATO alături de Ucraina”, a precizat el. „Nu vor exista schimbări.”

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / .ft.com