Uriașul din Hațeg. Povestea celui mai mare dinozaur zburător din lume

Uriașul din Hațeg. Povestea celui mai mare dinozaur zburător din lume

Este cel mai mare animal zburător care a trăit vreodată pe pământ. El a fost descoperit de cercetătorii români în Hațeg. În București, pot fi văzuți patru dinozauri: Hatzegopteryx thambema și puiul lui, un Triceratop și un Rhabdodon priscus

Era stăpânul acestor meleaguri în urmă cu 68 de milioane de ani. Cel mai mare dintre dinozauri. Și zbura. Hatzegopteryx thambema, pe numele său științific, este în București, pentru două săptămâni, la Muzeul Antipa.

Giganticul dinozar a trăit alături de dinozaurii pitici, singurii despre care știam până acum că au existat cu milioane de ani în urmă pe teritoriul de astăzi al României. „Țara dinozaurilor” din România se află în Țara Hațegului. A fost descoperită în urmă cu 40 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prefera peștele

Hatzegopteryx era un animal omnivor, dar „aprecia foarte mult peștele, îi plăcea calcanul” după cum ne-a spus zâmbind descoperitorul său, profesorul Dan Grigorescu. Nu avea pene, aripile sale, cu o deschidere de 12 metri, fiind acoperite cu piele. Seamănă cu aripile unui liliac. „Ne putem mândri astăzi cu imaginea reconstituită a celui mai mare animal zburător care a trăit vreodată în întreaga lume, pe care l-am descoperit în Țara Hațegului cu mulți ani în urmă. Această realizare nu ar putea fi cu adevărat cunoscută fără efortul și sprijinul Dino Parc Râșnov, al Muzeului Grigore Antipa, al Muzeului de Geologie și al celorlalte instituții care s-au implicat cu adevărat de-a lungul timpului și au susținut domeniul cercetării în țara noastră”, a spus profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea din Bucureşti.

Reconstituit în China

Cel mai mare animal zburător din lume a fost reconstituit în China, la scară reală. Totul a pornit de la câteva fragemente de oase descoperite acum 40 de ani. S-au făcut cercetări, corelări, comparații cu celelalte descoperiri din lume. Se știe: cei mai mari dinozauri tereștri au trăit în America de Sud, dar iată că uriașul dinozaurilor zburători a planat prin Hațeg. Giganticul zburător poate fi admirat în cadrul expoziției „Aripi peste timp”, deschisă până pe 14 august la Muzeul Antipa, care include și un pteranodon animatronic. În aceeași perioadă, un craniu de dinozaur de 3 metri lungime și un Triceratops pot fi vizitate la Muzeul Național de Geologie. După aceste 2 săptămâni, toate exponatele vor ajunge înapoi acasă, la Râșnov. Biletul întreg costă 20 de lei.

„Înfricoșătorul”

Hatzegopteryx thambema („Înfricoșătorul zburător din Hațeg”) a fost descoperit în 1978 de profesorul Dan Grigorescu în zona Hațegului. A trăit, acum aproximativ 68 de milioane de ani, la sfârșitul perioadei Cretacice. Numele „Înfricoșătorului” este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, și „pteryx”, grecescul pentru „aripă”. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacității de a zbura, care implică ușurință, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent. Culorile uriașului au venit din imaginația cercetătorilor