Oamenii de știință care au studiat cântecele balenelor și au analizat tiparele acestora timp de treisprezece ani au descoperit că imnul fiecărui grup evoluează gradual. Însă, odată la câțiva ani, cântecul specific este înlocuit în totalitate, un eveniment descris drept o „revoluție culturală”.

Când acest lucru se întâmplă, noul cântec este întotdeauna mai simplu decât cel anterior. Balenele cu cocoașă sunt binecunoscute pentru „dialectul” unic al grupurilor de indivizi. În plus, grupurile de balene cu cocoașă de sex masculin au propriile „imnuri”, fiecare membru interpretând aceeași secvență de sunete similare. Noul studiu, realizat pe 95 de astfel de mamifere „cântătoare” din apropierea coastei de est a Australiei, a adus dovada că schimbările progresive ale cântecelor sunt determinate de „înfloriturile” introduse de unii indivizi care sunt apoi învățate de restul membrilor grupului.

Oamenii de știință estimează că aceste cântece nou introduse sunt mai simple, pentru că indivizilor care le preiau le este mai greu să învețe un cântecel complet nou. „Am studiat două măsuri ale structurii cântecului, complexitatea și entropia. Complexitatea a crescut odată cu evoluția cântecelor de-a lungul timpului, însă a scăzut în timpul revoluțiilor”, a explicat una dintre autorii studiului, doctor Jenny Allen de la Universitatea din Queensland