Turcia și-a anulat participarea la exercițiul NATO „Ramstein Flag 24” care se va desfășura în Grecia

Summitul NATO. Sursa foto: Instagram/ NATO

Turcia a insistat să nu depună planuri de zbor la FIR Atena, lucru care nu a fost acceptat de autoritățile de la Atena

Insistența Ankarei de a nu depune planuri de zbor pentru avioanele sale de luptă care ar fi urmat să zboare sub jurisdicția Regiunii de Informare a Zborurilor (FIR) Atena, cu scopul de a participa la exercițiul major NATO „Ramstein Flag 24”, a determinat în cele din urmă Ankara să decidă să nu participe la exercițiu.

În ultimele săptămâni, în încercarea de a-și continua tactica de contestare a FIR Atena, turcii au susținut că nu este necesară prezentarea planurilor de zbor către partea greacă, deoarece aeronavele lor ar urma să zboare în spațiul aerian NATO. Obiecțiile lor nu au fost acceptate de Atena - pentru că ar fi legitimat contestările susținute de Turcia - și nici nu au fost împărtășite de restul țărilor aliate, care au depus în mod corespunzător planurile de zbor pentru avioanele lor de luptă.

Turcia a luat o decizie radicală în privința NATO

În aceste condiții, cu puțin timp înainte de începerea amplului exercițiu NATO care va avea loc pentru prima dată în Grecia, partea turcă a informat Atena că nu va participa. O problemă similară a apărut și în mai 2022, când Grecia a organizat la Araxos un alt exercițiu aerian major al NATO, „Tiger Meet”, de la care Turcia a absentat.

Erdogan. Sursa Foto- Dreamstime

Exercițiul „Ramstein Flag 24” va avea loc în perioada 30 septembrie – 11 octombrie 2024, la Baza Aeriană Andravida, cu participarea majorității Aliaților NATO. Concret, vor participa peste 120 de avioane de luptă, inclusiv F-35 din SUA și Italia, Rafale și Mirage 2000-5 din Franța, precum și Gripen din Suedia și Ungaria, Eurofighter Typhoon din Spania și Italia, F-18 din SUA și F-16 din Polonia, Portugalia și România. „Ramstein Flag 24” este un exercițiu la nivel înalt conceput pentru a consolida capacitățile tactice de luare a deciziilor ale forțelor comune ale NATO într-un mediu operațional complex și dinamic, cu obiectivul principal de a îmbunătăți cooperarea și interoperabilitatea între membrii NATO, demonstrând determinarea, angajamentul și capacitatea acestora.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / protothema.gr