Ura față de Trump poate torpila denuclearizarea Coreei
- Adrian Pătrușcă
- 19 noiembrie 2018, 00:00
Presa americană inventează pe bandă rulantă subiecte menite să arunce în aer negocierile cu regimul lui Kim Jong Un și procesul de dezgheț politic început cu summit-ul din iunie de la Singapore.
Kim Jong Un a supravegheat personal, vineri testarea unei noi arme tactice. Această informație a provocat cea de-a doua isterizare mondială a săptămânii trecute, într-o chestiune fără nici o legătură cu programele de arme strategice ale Coreei de Nord.
Radioul național nord-coreean a anunțat că liderul Kim Jong Un a supervizat testarea unei „arme tactice de înaltă tehnologie”. Nu au fost oferite destalii despre ce fel de armă este vorba, însă radioul național a precizat că procesul de dezvoltare al acesteia a început în timpul lui Kim Jong Il, tatăl actualului lider, decedat în 2011.
Surse guvernamentale de la Seul au declarat pentru agenția Yonhap că arma este probabil o piesă de artilerie cu rază lungă. „Presupunem că este vorba de un tip nou de artilerie cu bătaie lungă”, a declarat o sursă care a dorit să rămână anonimă. „Este o armă care se află în proces de dezvoltare din vremea lui Kim Jong Il, iar serviciile noastre de informații au urmărit în permanență subiectul.”
Armele tactice sunt concepute pentru a fi utilizate împotriva combatanților pe câmpul de luptă, în această categorie intrând armele ușoare, blindatele, artileria, elicopterele și avioanele de vânătoare și bombardament.
Mizele tactice ale lui Kim
Armele strategice – precum rachetele balistice intercontinentale și majoritatea dispozitivelor nucleare – sunt concepute pentru a lovi adânc în teritoriul inamic, de pildă orașele îndepărtate, cu scopul de a provoca distrugeri în masă.
Nu este clar dacă testul de vineri a avut rolul de a întări sprijinul pentru Kim Jomg Un în rândurile unei armate care ar putea fi îngrijorată de posibilitatea denuclearizării sau reprezintă un răspuns la exercițiile de mică anvergură organizate în Sud, de marina americană și sud-coreeană, arată o analiză Asia Times. Informațiile legate de testul militar nord-coreean erau vagi și păreau să nu aibă nici o miză internațională, continuă analiza citată. Cu toate acestea, ele au provocat o sumedenie de titluri isterice pe primă pagină a presei mondiale.
Pe fondul negocierilor în impas dintre Phenian și Washigton, este primul test militar al Coreei de Nord dezvăluit public anul acesta, an în care Kim a anunțat un moratoriu al țării sale privind testele nucleare și cu rachete balistice. Este, de asemenea, anul în care liderul nord-coreean a lansat o amplă ofensivă diplomatică, în urma căreia a obținut întâlniri la nivel înalt cu președintele american Donald Trump, cu cel chinez Xi Jinping și cu cel sud-coreean Moon Jae In, ieșind astfel din izolarea internațională.
Așa a început un proces, incert deocamdată, de denuclearizare la nivelul întregii peninsule.
Isterii fabricate cu „Fake News”
Informațiile privind testul de vineri au inflamat pentru a doua oară presa internațională săptămâna tre cută în legătură cu armamentul nord-corean.
Luni, New York Times publicase un material care prezenta imagini din satelit și cita analize ale unor experți legate de silozuri de rachete ascunse în munții nord-coreeni. Ziarul american acuza Coreea de Nord că a comis o „mare înșelăciune”, în condițiile în care rachetele respective nu se încadrau nici în categoria armelor cu rază lungă de acțiune, nici a armelor nucleare, fiind un fapt de notorietate că se găsesc în arsenalul nord-coreean.
Înșelăciunea „înșelăciunii”
Materialul din New York Times a fost preluat rapid de întreaga presă internațională, însă a avut parte și de multe critici, în special pentru că a exagerat importanța unor activități militare de rutină și a atestat ideea unei „înșelăciuni”, în realitate inexistente.
Povestea a avut parte de un mesaj ironic pe Twitter din partea președintelui Donald Trump, care a calificat-o drept „fake news”, și de critici din partea guvernului sudcoreean, care a precizat că materialul nu conținea nici o noutate.
„Șoimii” de la Washington, înfrățiți cu presa de stânga
Și atunci, care este scopul acestor exagerări la adresa regimului Kim Jong Un?
„Consider că isteria deosebită de care o anumită presă se face vinovată atunci când este vorba de Coreea de Nord are scopul să inducă ideea că Phenianul reprezintă cumva o amenințare directă pentru americani, de genul: „Dacă nu tăbărâm pe individul ăsta, o să ne atace el pe noi”, a declarat pentru Asia Times Michael Breen, un fost jurnalist care conduce Insight Communications, o companie de consultanță cu sediul la Seul.
O altă problemă ar putea-o reprezenta viziunea radicală pe care o au anumite think-tank-uri și cercuri de experți din Statele Unite. Așa-numiții „hawks” („șoimi”).
„Nu presa este cea care fabrică astfel de lucruri, ele sunt dirijate de o anumită categorie de experți, de analiști și de politicieni - și există un întreg „establishment” la Washington care se opune oricărui progres privind Coreea de Nord, care nu se bazează pe o schimbare de regim sau pe o prăbușire a regimului”, a comentat Michael Breen.
O măciucă pentru Trump
Se Woong Koo, editor al site-ului sud-coreean Korea Expose, este de aceeași părere: „Pentru a avea o perspectivă corectă asupra lucrurilor, gândiți-vă la tot ce face o țară – există arme, există parade – însă când Coreea de Nord face același lucru i se acordă o semnificație mult mai mare.” Și ziaristul sud-corean a continuat: „S-a creat un sentiment clar că Phenianul reprezintă un pericol și presa are menirea de a căuta pentru orice ar putea prezenta drept dovadă în acest sens.”
O altă problemă majoră o reprezintă ura pe care presa americană o manifestă față de actuala administrație: „Există o mare dorință din partea presei liberale de a găsi orice l-ar putea discredita pe Donald Trump, iar Coreea de Nord este considerată un bun mijloc de a o face – mai ales când negocierile nu merg foarte bine”, a comentat Koo. „Există oameni care își doresc să vadă administrația Trump eșuând, iar o Coree de Nord care nu își respectă promisiunile ar fi o modalitate fantastică de a-i aplică o lovitură dură.”