Unul dintre spionii ruşi vrea înapoi vechea identitate falsă

Unul dintre spionii ruşi vrea înapoi vechea identitate falsă

Mikhail Vasenkov, unul din cei zece spioni ruşi expulzaţi de FBI nu mai vrea să locuiască în Rusia. El îşi reneagă originea rusa şi limba şi îşi doreşte să trăiască în altă ţară, cât mai aproape de SUA.

A lucrat sub acoperire pe două continente timp de 34 de ani, schimbându-şi o singură dată identitatea. A beneficiat în tot acest timp de recunoaşterea ca maestru în branşa tăcută a Moscovei, scrie The Wall Street Journal.

În Peru, unde şi-a început misiunea, a devenit "Juan Lazaro", karate-ul cu centură neagră, fotograful de ştiri şi, în final, soţul unei faimoase reportere de televiziune. După ce cuplul s-a muta la New York, el şi-a schimbat domeniul de activitate şi a obţinut doctoratul în filozofie, devenind Juan Lazaro, profesor în ştiinţe politice.

A luat identitatea unui copil mort acum 63 de ani

Acasă, în zona Yonkers - New York  City, era cunoasct ca tatăl devotat al tânărului şi talentatului pianist Juan Lazaro junior. Era deasupra oricărei suspiciuni, până când a fost arestat de FBI şi demascat ca fiind spionul rus Mikhail Vasenkov. El a fost trimis la Moscova în schimbul, atât de mediatizat în urmă cu o lună, de 10 spioni, contra 2.

Cei zece agenţi au fost primiţi foarte bine în cercurile puterii de la Moscova. Primul ministru Vladimir Puţin a organizat o petrecere în cinstea lor, dirijând corul cântecelor patriotice ruseşti. Tot atunci le-a promis locuri de muncă pe măsură abnegaţiei dovedite şi o viaţă bună "în patria mamă".

Dar, cel mai experimentat dintre ei spune acum “Nu, mulţumesc”. Într-o poveste cu final previzibil, apare o schimbare rar întâlnită în analele spionajului – spionul îşi doreşte falsă identitate înapoi. El vrea să fie Juan Lazaro. Dar există o problemă. Adevăratul Juan Lazaro a murit acum 63 de ani, în Uruguay, la vârsta de 3 ani, conform declaraţiilor rudelor sale. Mikhail Vasenko,v aflat în misiune în America de Sud, a folosit certificatul de naştere al copilului decedat şi şi-a construit falsă identitate.

Spionul vrea să se mute definitive în Peru

Veteranul agent care locuieşte în prezent în Moscova într-un apartament oferit de guvern şi ţinut departe de viaţa publică a trimis o cerere din partea sa şi a soţiei să poată folosi paşapoartele peruane şi să se întoarcă definitiv în Peru, reconstruindu-şi viaţa ca familia Lazaros, mai scriu jurnaliştii de la The Wall Street Journal.

Astfel, ei ar putea să fie aproape de fiul lor, cetăţean american care locuieşte la New York. Avocatul american Genesis Peduto, care a vorbit la telefon cu Mikhail Vasenkov, a declarat că clientul sau "nu vrea să stea în Rusia, ca el nu e din Rusia şi nu vorbeşte ruseşte. El vrea să se întoarcă în ţara de origine a soţiei – Peru – unde fiul lor ar putea veni uşor din New York să-i viziteze. Familia sa este pe primul loc”. Avocatul Peduto a mai spus că nu ştie de moartea lui Juan Lazaro şi nu vrea să comenteze acest aspect. "Clientul meu refuză să dea interviuri", a adăugat Peduto. Serviciul Secret Rusesc nu oferă informaţii despre situaţia celor zece spioni deportaţi. 

Filiera Latină de spionaj

Cercul de spioni ruşi deconspirat de FBI i-a derutat pe americani şi a testat relaţiile dintre SUA şi Rusia. Grupul celor 10 agenţi ruşi a fost unul cel puţin ciudat: patru familii cu copii, care locuiau în zone bine cotate în suburbia new-yorkeză şi aveau nivel de trăi al clasei de mijloc americane, transmiteau radiograme codificate, schimbau genţi de bani "din mers" şi livrau mesaje cu cerneală invizibilă.

Ei căutau în locuri aparent ascunse informaţii care erau disponibile pe Internet. Urmăriţi de peste 10 ani de FBI, totuşi nu au obţinut date clasificate, au declarat oficialii americani.

Enigmele unei vieţi de spion

Povestea lui Juan Lazaro are o notă specifică. Viaţa sa de spion rus ascunde încă mistere, dar urmele lăsate de acte semnate de el îl identifică că trecând prin Spania, Uruguay, Peru şi New York.

Traseul lui Lazaro a oferit americanilor schema rusească de funcţionare a celor trimişi ilegal sau că agenţi acoperiţi în SUA prin filiera hispanică, din Spania în ţările Americii de Sud şi, de aici, în America de Nord. În noianul de falsuri, identităţi furate şi familii decepţionate nu este sigur că soţia agentului Vasenkov, Vicky Pelaez, cunoştea identitatea rusă a lui Lazaro. Foştii spioni sovietici şi ruşi – agenţi acoperiţi eficient până la deconspirarea celor zece, au trăit ani de zile în SUA sub false identităţi încă de la începutul Războiului Rece, acţionând fără acoperire diplomatică sau imunitate în faţa justiţiei.

Mulţi spioni sovietici au trăit în Peru în anii ‘70, perioada ofiţerilor la putere, prieteni ai Moscovei. Din această ţară obţineau documente false, pregătiţi să intre în SUA, declară un fost official KGB.

Ilegalii care se întorceau la familie erau premiaţi de Kremlin şi îşi recăpătau identităţile ruseşti. Cazul Lazaro pare să fie cel al unui agent loial Moscovei, dar ineficient, care a operat atât de mult timp sub acoperire încât a ajuns să-şi modifice propria-i identitate, crezându-se mai mult latin decât rus. "Se pare că el a renunţat să fie rus şi a început să se gândească la el ca fiind Juan Lazaro", este de părere Boris Volodarsky, fost ofiţer secret sovietic care lucrează la Londra ca analist independent.

Lazaro a căpătat chip în 1976, cânt un bărbat cu mustaţa coborâtă a coborât din avionul de Madrid la Lima, în Peru, cu un paşaport uruguayan, pe numele Jose Lazaro Fuentes. El a prezentat autorităţilor din Peru o scrisoare de angajare din partea unei companii de ţigări din Spania. Firma îl trimitea să lucreze la o analiză a pieţei tutunului, conform unui document din arhivă ministerului de interne peruan, depus de Lazaro pentru cererea de acordare a cetăţeniei peruane.

Doi ani mai târziu el a completat dosarul cu copii după paşaport şi după un certificat de naştere în Uruguay în 1943, precum şi o cerere către dictatorul military peruan să îl facă cetăţean al “celei mai umanitare ţări” din America Latină. În cerere menţiona că a trăit în Uruguay până la 7 ani, după care a plecat în Spania, unde a făcut studii şi a muncit câţiva ani. “Dl. Lazaro vorbea spaniola cu accent slav şi niciodată nu a vorbit despre trecutul său”, îşi aminteşte Delfina Pietro, jurnalista care a lucrat cu Lazaro în Peru.

I s-a acordat cetăţenia peruană în1979, iar în 1983 s-a căsătorit cu Vicky Palaez.

Viaţa spionului familist în New York

Doi ani mai târziu s-a mutat la New York, împreună cu soţia şi cu fiul acesteia dintr-o relaţie anterioară anterioară. Cea care se angajează în SUA este soţia, redactor la El Diario, cotidianul new-yorkez de limba spaniolă. Aceasta a devenit cetăţean american, iar la scurt timp l-a născut pe Juan Junior. Acasă, familia Lazaro vorbea spaniola. Juan Lazaro senior a primit rezidenţa în SUA şi a obţinut doctoratul în ştiinţele politice. “Nu mi s-a părut nimic ciudat la el”, spune Thomas Halper, cel care l-a angajat pe Lazaro senior la Colegiul Baruch al City University din NY.

“Preocuparea lui era băiatul. Părea aşa de dedicat fiului său, aşa de mândru de talentul lui de pianist”, îşi aminteşte fostul său şef. Toată povestea a ieşit la suprafaţă după ce cuplul a fost arestat pe 27 iunie 2010. FBI a interceptat o discuţie în casa lui Lazaro în care acesta spunea că familia lui s-a mutat în Siberia după naşterea lui. FBI a adus dovezi că cuplul a călătorit de la New York în America de Sud de câteva ori în ultimii zece ani pentru a primi bani cash de la ofiţerii operativi ruşi, cărora le-au furnizat mesaje.

Există o înregistrare în care Lazaro se plânge că “ei spun că informaţiile mele nu au valoare”. El, soţia sa, şi alţi opt agenţi au pledat vinovaţi ca parte al unui schimb de spioni între Moscova şi SUA. Apărătorii lui Lazaro spun că el şi-a dat numele pe care oficialii ruşi i l-au indicat –Vasenkov – citându-l în faţa Curţii din notele pe care spionul le-a furnizat Moscovei.

Cercetarea urmelor agentului pe trei continenete

Dar cine e Vasenkov? Foşti agenţi KGB spun că acest nume poate fi la fel de “autentic” ca şi Lazaro. Căutarea lui în fişierele ruseşti a arătat că nu există un Vasenkov care să se identifice cu datele lui Lazaro.

“Tipul poate să deţină mai multe nume”, spune Oleg Kalugin, fost general care a condus operaţiunile secrete ale KGB-ului în SUA. Indiferent care este numele său real, spionul se pare că a uitat de scrisoarea de angajat al companiei spaniole de ţigarete Altadis SA. Proprietarul actual al firmei din Madrid a declarat că nu a găsit nicio înregistrare ca angajat în fişierele companiei pe numele folosit de agent.

Spionul a lăsat o singură urmă a identităţii sale ca Lazaro în Spania: o viză de şedere temporară de trei luni la începutul lui 1976, în drumul său către Peru, care apare ştampilată în paşaportul sau uruguayan.

Oficialii din Peru investighează posibila obţinere prin fraudă a cetăţeniei uruguayene de către spionul rus. Ei adună probe care să confirme existenţa adevăratului Juan Lazaro, născut în dată care apare pe certificatul folosit de Vasenkov pentru schimbarea identităţii sale.

În acest timp în Uruguay, Elida Panizza Fuentes a declarat în presă că Juan Lazaro Fuentes a fost fratele ei vitreg, despre care mama ei i-a povestit cu durere că a murit de insuficientă respiratorie în 1947. În certificatul de naştere folosit de spion apare numele mamei micuţului Juan, Eva Irene Fuentes, care, rămasă văduvă şi fără băieţel, se recăsătoreşte cu Panizza şi dă naştere unei fetiţe, Elida, în 1948. Înainte să moară, mama îndurerată îi povesteşte fiicei sale despre băieţelul bolnav pe care l-a pierdut la 3 ani, alintându-l "micuţul Juan" - “Juancito”.

“Nu se putea opri din plâns de câte ori vorbea de suferinţă băieţelului ei. Elida Panizza Fuentes a spus că e dureros pentru ea să ştie că un spion a furat identitatea frăţiorului sau. “Cum e posibil să facă aşa ceva?” se întreabă retoric Elida Panizza Fuentes.

La rândul său, soţia spionului rus, Vicky Pelaez, a pus întrebări soţului său despre identitatea adevărată, în celula în care erau ţinuţi până a fi deportaţi în Rusia. Ea la întrebat : “Care este numele tău? Adică adevăratul nume?”, conform mărturiei celor doi avocaţi aflaţi de faţă. Carlos Moreno, unul dintre avocaţii prezenţi a declarat că soţul i-a răspuns râzând: “Numele meu este Juan Lazaro”. Avocatul a menţionat că nu şi-a dat seama dacă a fost o discuţie teatrală sau soţia sa chiar nu ştia adevărata identitate a soţului său. El a adăugat: “Presupun că nici ea nu îl cunoştea mai bine decât ceilalţi”.

Ne puteți urmări și pe Google News