Unul dintre ofițerii care a semnat contractul pentru măștile neconforme, acuzații la adresa MApN. „S-au grăbit să se înțeleagă”

Unul dintre ofițerii care a semnat contractul pentru măștile neconforme, acuzații la adresa MApN. „S-au grăbit să se înțeleagă”Sursa foto: INQUAM_Photos

Cristian Constantin Popescu face acuzații grave la adresa Ministerului Apărării Naționale în privința contractului semnat între armată și Victor Pițurcă. Colonelul a spus că el s-a opus de mai multe ori achizițiilor care reprezentau un prejudiciu pentru instituție.

Colonelul Cristian Constantin Popescu a fos retrogradat după ce a încercat să recupereze în instanță banii de pe măștille neconforme din contractul dintre Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Victor Pițurcă. Coloneul farmacist a spus că a ajuns în dizgrația șefilor Armatei pentru că nu a participat la abuzurile și corupție făcute de instituție, susține acesta. De-a lungul timpului Popescu a vrut să recupereze prejudicii, iar șefii său „nu au uitat și nu au iertat”. Colonelul a enumerat numai câteva situații de acest gen.

„În 2011, am achiziționat autosanitare tip C conforme pe platformă Mercedez Benz la prețul unitar echivalent a 77.000 de euro în timp ce IGSU, în aceeași perioadă, achiziționa aceleași autosanitare, pe o platformă auto inferioară, cu peste 200.000 de euro. Datele sunt publice pe SEAP”, a spus colonelul care la șase ani distanță a formulat o plângere penală care a rămas fără rezultat. Plângerea făcută de colonel viza nume înalte din minister.

Fraudă în MApN semanaltă de colonelul Popescu

Popescu a continuat prin a spune că a refuzat ca unitatea pe care o conducea să primească mai multe lucrări de consilidare pentru că a identificat indicii „evidente de fraudă”. Farmacistul a explicat că aceste lucrări facturate erau neconforme față de cele licitate și contractate, dar nici în acest caz nu a fost demarată o anchetă. În plus, recepția refuzată a fost finalizată. Colonelul spune că au fost protejați operatorul economic de casă, dar și alte persoane implicate.

Coloneul a mai făcut referire și la un eveniment care s-a petrecut între 2017 și 2018, când MApN a cumpărat componente în proiectul politrauma abia după „lupte acerbe și inegale”. Farmacistul a zis că instituția a vrut să limiteze concurența, ceea ce ar fi dus la favorizarea anumitor operatori economici, dar și la o majorare de preț. Popescu a subliniat că ministrul Sănătății din acea perioadă, Sorina Pintea, a fost arestat pentru că a trucat achiziția unei săli de operații. „În proiectul politraumă, CFZ condus de mine achiziționase, printre altele, 11 astfel de săli de operații…”, a spus Constantin Cristian Popescu.

Colonelul farmacist, hărțuit de DNA

Colonelul susține că a fost hărțuit de de toate structurile de control interne, de la corpul de control la direcția de audit intern. În urma controalelor făcute, nu -s a descomperit nicio dovadă care să confirme spusele farmacistului. Popescu a punctat că unul dintre șefii lui, „care s-a antepronunțat public despre existența unor probleme grave, a mai primit o stea”. Colonelul face referire la Dragoș Popescu, șeful direcției medicale a MApN. Acesta a fost audiat pe 15 februarie, la DNA, în dosarul Țuțu-Pițurcă.

Ulterior, Constantin Popescu a fost îndepărtat din unitatea pe care o conducea, în 2021. În plus, el a observat, în timpul undei deplasări cu mașina de serviciu că trei din cele din prezoane de la roata din strânga-față îi lipseau. „M-au îndepărtat și s-au grăbit să se înțeleagă”. Colonelul farmacist susține că unitatea pe care a condus-o a cumpărat legal toate echipamentele din timpul pandemiei. Ulterior, „după livrarea măștilor către utilizatori am fost anunțați de unul dintre beneficiarii finali ai bunurilor că acestea prezintă indicii că sunt neconforme”, a mai spus Constantin Popescu pentru Libertatea.