Unul dintre cei mai bogați beduini din Israel, acuzat de spionaj pentru Iran. Ce informații vizau serviciile iraniene

Unul dintre cei mai bogați beduini din Israel, acuzat de spionaj pentru Iran. Ce informații vizau serviciile iraniene

Omul de afaceri Yaqoub Abu al-Qia'an, un magnat al construcțiilor, e acuzat că a furnizat informații serviciilor secrete iraniene printr-un contact din Liban.

Milionarul beduin nu este cunoscut în Israel numai ca om de afaceri. El s-a afșlat la un moment dat pe listele pentru Knesset ale partidului de dreapta Telem, partid condus de un fost ministru al apărării pe nume Moshe Ya’alon. Anunțul că Yaqoub Abu al-Qia'an este bănuit că a transmis informații serviciilor secrete iraniene a fost făcut serviciul de securitate Shin Bet, după ce a fost ridicat parțial un ordin al judecătorilor prin care se solicita discreție asupra cazului.

Filiera iraniană

Yaqoub Abu al-Qia'an care este rezident în orașul beduin Hura din regiunea Negev, a fost pus sub acuzare la Curtea Districtuală de Sud din Beersheba. El este bănuit de a fi avut contacte cu un agent străin și de a fi transmis informații inamicului. Milionarul a intrat în atenția serviciilor secrete israeliene dim cauza contactelor sale cu un bărbat de origine libano-irakian. Se crede că, prin intermediul acestuia, Yaqoub Abu al-Qia'an ar fi intrat în legătură cu oficiali din serviciile secretre iraniene cărora le-a transmis informații, informează Shin Bet. Potrivit reporterilor canalul 12, se pare că Yaqoub Abu al-Qia'an le-ar fi furnizat iranienilor informații „fără valoare”, inclusiv detalii care erau disponibile publicului despre programul lui Benny Gantz, astăzi ministrul al apărării din Israel. Abu al-Qia’an a fost arestat pe 10 iunie și ținut în custodie fără să-și poată contacta avocații timp de câteva săptămâni.

Ce informații căutau iranienii?

În timpul anchetei, serviciul de securitate a stabilit că Abu al-Qia'an a fost în contact prelungit cu Haidar al-Mashhadani, care a acționat ca intermediar pentru ofițerii de informații iranieni, potrivit Shin Bet. "Ca parte a acestor contacte, Abu al-Qia'an a furnizat actualizări despre ceea ce se întâmpla în Israel", a declarat serviciul de securitate Shin Bet. Abu al-Qia'an a cerut, de asemenea, să se întâlnească cu alte persoane care lucrează cu al-Mashhadani, fiind conștient de faptul că aceștia sunt cetățeni iranieni. Potrivit Shin Bet, inculpatul a subliniat necesitatea de a ține astfel de întâlniri pe ascuns. În cele din urmă, însă, întâlnirile nu au avut loc.

Ne puteți urmări și pe Google News

În afară de informațiile transmise între părți, contactele s-au concentrat și asupra potențialelor oportunități de afaceri din diferite țări arabe din regiune. Serviciul de securitate israerliam afirmă că acest caz a ieșit la iveală în timpul operațiunilor sale din ultimii ani menite a contracara încercările Iranului și ale grupului terorist libanez Hezbollah, de a se folosi israelienii din țară și din străinătate pentru a ataca oficiali israelieni și de a aduna informații.

Abu al-Qia'an și-a schimbat mărturia

Avocații suspectului au negat acuzațiile de infracțiuni de securitate națională și au declarat că instanța a dispus eliberarea din arest a lui Abu al-Qia'an. Între timp, acesta și-a retras mărturisirile afitmând că a mințit sau a exagerat. El spune acum că a avut legături comerciale cu agentul străin și chiar ar fi comis mai multe infracțiuni împreună cu acesta, dar a negat săvârșirea oricărei infracțiuni legate de securitatea națională, informează Times of Israel.