Unul din 25 de români este amendat  de poliţişti în fiecare zi, iar statul încasează sume uriaşe de pe urma sancţiunilor aplicate celor care încalcă legea. Un calcul făcut de Sindicatul Poliţiştilor Europol arată că polițiștii din stradă dau, în medie, aproximativ 700.000 de amenzi lunar, prin care generează venituri uriaşe la bugetele locale și de stat, deşi lor nu le-a crescut slariul de bază la 1450 de lei, la fel ca şi la ceilalţi bugetari, ci lefurile include sporuri, ca şi până acum.

Cifrele prezentate de sindicalişti arată că, în fiecare lună, populația achită amenzi de aproximativ 17 milioane de lei, adică circa 3,8 milioane de euro. Un calcul simplu arată că, în fiecare zi, din amenzile aplicate de poliţişti, statul încasează peste 126.000 de  euro. 

Valoarea medie a unei contravenții este de 250 lei, în condițiile în care la regimul rutier cea mai mică amendă pe care o primeşte un şofer este de 145 lei iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, este de 2900 lei. În concluzie, anual în România, numai din amenzi, poliția aduce venituri de 200 de milioane de lei, in jur de 44 de milioane de euro.