Evenimentul Zilei > Social > ULUITOR! Unul din 25 de români este AMENDAT de poliţişti în fiecare lună. Cât încasează STATUL în fiecare ZI
ULUITOR! Unul din 25 de români este AMENDAT de poliţişti în fiecare lună. Cât încasează STATUL în fiecare ZI

ULUITOR! Unul din 25 de români este AMENDAT de poliţişti în fiecare lună. Cât încasează STATUL în fiecare ZI

Un calcul făcut de sindicalişti arată că unul din 25 de români este amendat de poliţişti în fiecare lună, iar statul încasează sume uriaşe. Prin aceste cifre, Sindicatul Europol vrea să demonstrează că agenţii de la Rutieră, Ordine Publică sau de la Poliţia de Frontieră aduc beneficii bugetului de stat, deşi aceste venituri nu se regăsesc şi în salariile lor, aşa cum prevede HG 1/2017. În semn de protest, foarte mulţi poliţişti au început să dea doar avertismente celor prinşi că încalcă legea.

Unul din 25 de români este amendat  de poliţişti în fiecare zi, iar statul încasează sume uriaşe de pe urma sancţiunilor aplicate celor care încalcă legea. Un calcul făcut de Sindicatul Poliţiştilor Europol arată că polițiștii din stradă dau, în medie, aproximativ 700.000 de amenzi lunar, prin care generează venituri uriaşe la bugetele locale și de stat, deşi lor nu le-a crescut slariul de bază la 1450 de lei, la fel ca şi la ceilalţi bugetari, ci lefurile include sporuri, ca şi până acum.

Cifrele prezentate de sindicalişti arată că, în fiecare lună, populația achită amenzi de aproximativ 17 milioane de lei, adică circa 3,8 milioane de euro. Un calcul simplu arată că, în fiecare zi, din amenzile aplicate de poliţişti, statul încasează peste 126.000 de  euro. 

Valoarea medie a unei contravenții este de 250 lei, în condițiile în care la regimul rutier cea mai mică amendă pe care o primeşte un şofer este de 145 lei iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, este de 2900 lei. În concluzie, anual în România, numai din amenzi, poliția aduce venituri de 200 de milioane de lei, in jur de 44 de milioane de euro.